Paralel yapının seçim tuzağına önlem

Paralel yapının, 30 Mart seçimlerini manipüle edeceği ihbarı üzerine AK Parti 800 bin kişiyi sandıklarda görevlendirdi. Görevliler özel bir program yüklenen akıllı telefonlarla sonuçlarını görüntüleyip genel merkeze gönderecek

Giriş Tarihi 02 Şubat 2014, 00:00 Güncelleme 02 Şubat 2014, 12:08
Paralel yapının seçim tuzağına önlem

İÇİNDEKİLER

30 Mart seçim güvenliğinin sağlanmasına ilişkin devlet gerekli önlemleri alırken, paralel yapının sonuçların güvenilirliğini tartışmaya açmak, vatandaşların kafasını karıştırmak için bazı girişimlerde bulunacağı ihbarları gelmeye başladı. Bunlardan biri de paralel yapının 100 bin kişiyi sandık başlarında görevlendireceği oldu. Çoğunluğu öğrencilerden oluşan gençlerin ortaya çıkartabileceği sıkıntılara karşı da AK Parti özel önlemler aldı. AK Parti'nin geliştirdiği üç kademeli önlem paketinin detayları şöyle: Her bir sandığın sonuçlarının tam ve doğru olarak kaydedilerek AK Parti genel merkezinde değerlendirilmesi için özel bir program geliştirildi. Bu program sayesinde AK Parti sandıklar ile ilgili sonuçlar hakkında anında ve sağlıklı bilgi alma, buna paralel olarak da spekülasyonları önleme şansına sahip olacak. Sonuçların birilerinin müdahalesi ile değiştirilmesinin de önüne geçilmeye çalışılacak.

GÖRÜNTÜLER MERKEZDE TOPLANACAK
AK Parti, 30 Mart yerel seçim sandıklarında 800 bin kişilik bir ordu görevlendirecek. Geçmiş seçimlerden farklı olarak 800 bin kişinin elinde sandık başına giderken içinde özel geliştirilen yazılım yüklenen akıllı telefonlar olacak. Sandıklar açılır açılmaz ilk sonuçların telefonla görüntülenip program üzerinden genel merkeze ulaştırılacak. Sayım bitip sonuçlar kesinleşince de oy tutunağının fotoğrafı çekilip genel merkeze gönderilecek. Bu arada, AK Parti, sandık görevlilerinin eğitimlerini uzun süredir devam ettiriyor. Son aşamada sandıklardan gelen bilgiler, imzalanmış tutanak sonuçları ve YSK'dan yapılacak resmi açıklamayla 2009'daki sonuçlar sandık bazında karşılaştırmalı analizi yapılacak. Belirgin oy sapması görülen sandıklar ile parti veya aday bazında olağan üstü sonuçlar çıkması halinde yeniden sayım talep edilecek.

AK PARTİ 400 İLÇE ADAYINI DEĞİŞTİRDİ
AK Parti, belediye başkanı adaylarını belirleme çalışmalarını tamamladı. Çok sayıda ilçe belediye başkan adaylarını 17 Aralık operasyonunun ardından değiştiren AK Parti'de adayları belirlemek için oluşturulan, "üst kurul" bazılarının partiye uygun olmadığı tespitini yaptı. İkinci olarak da kadın adayların beklenilenden az olduğu saptandı. Bazı ilçe ve belde belediye başkan adaylarının yeniden değiştirildiği öğrenildi. Üst kurulda çeşitli nedenlerle 400'e yakın ilçe belediye başkanı adayının değiştirildiği kaydedildi. Teşkilatların ve anket çalışmaları sonucu hazırlanan bu adaylardan bazılarının Cemaat'e yakın olduğu bazılarının ise çeşitli nedenlerden dolayı partiye uygun olmadığı tespiti yapıldı. AK Parti bu isimleri tek tek listeden ayıkladı. O isimlerin yerine yeni adaylar bulundu. Başbakan Erdoğan da sık sık üst kurul toplantılarına katıldı. Bu arada, seçim çalışmalarına hız veren AK Parti, milletvekillerine 28 Şubat'tan sonra seçim bölgelerine gitme talimatı vermeye hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan'ın ise, 30 Mart yerel seçimlerinden önce bir kapalı bir de açık grup toplantısı yapması bekleniyor. Şubat ayında yurtdışı gezileri nedeniyle Meclis'te sadece bir kez grubunu toplayacak olan Erdoğan, ikinci grup toplantısını ise parti genel merkezinde yapacak.