Şeffaflaşma paketi

Başbakan Erdoğan, önceki gece kurmaylarını topladı... Kapsamlı demokratikleşme paketinde çok önemli çalışmalar dikkat çekti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2014 Güncelleme 28 Ocak 2014, 01:51
Şeffaflaşma paketi

İÇİNDEKİLER

Brüksel'de "Bu süreçten demokratikleşme ile çıkacağız" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni bir hamle için düğmeye bastı. Kapsamlı bir demokratikleşme paketi için ilk çalışma Erdoğan'ın başkanlığında Pazar gecesi Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşti. Toplantıya Başbakan Yardımcıları, Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Toplantıda bir kez daha masaya yatırılan yolsuzlukla mücadele planında şunlar yer aldı:

Partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanında açıklık ve şeffaflığa ilişkin uygulamalar geliştirilecek. Siyasi etik ile ilgili çalışmalar tamamlanacak. Bu konuda gelişmiş ülkelerdeki örnekler inceleniyor.
Siyasi ve bürokratların mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunundaki mal bildirimlerine ve diğer uygulamalara ilişkin hükümler yenilenecek.
Bir kişinin kamu görevi sırasında elde ettiği bilgileri ve çevreyi, kamudan ayrıldıktan sonra özel çıkar temini için kullanması engellenecek.
Yerel yönetimlerin imar, ruhsat işlemlerinde saydamlık ve hesap verilebilirlik arttırılacak.
Özel sektörde hesap verilebilirliği artırılacak. Buna ilişkin düzenlemeler yeni pakette yer alacak.
Kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalardaki izin sistemi gözden geçirilecek. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında meydana gelen yolsuzluk olaylarını yetkili mercilere bildirenlerin korunmasına ilişkin düzenlemeler oluşturulacak.