Şam haTIRası!

Suriye'de 11 bin kişinin işkence yapılarak öldürülmesi 55 bin fotoğrafla kanıtlandı. Tüm dünya ayağa kalkıp Esad'a lanet yağdırdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Esad'ı kınamak bir yana, Suriye'deki Türkmenler'e yardım götüren TIR'ları eleştirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2014 Güncelleme 22 Ocak 2014, 01:33
Şam haTIRası!

İÇİNDEKİLER

Suriye'de yaşanan iç savaşta üç yılda yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarcası ise ülkeyi terk etti. Dünyanın gözü önünde işlenen vahşet, ancak Esad'ın kimyasal silah kullanmasıyla dünya kamuoyunda yer edinebildi. Ama binlerce kişinin hayatını kaybettiği kimyasal katliamın da üstü kısa sürede örtüldü. Bu süreç yaşanırken CHP, tam 5 kez Esad'a meşruiyet kazandırmak için Şam ziyaretlerinde bulundu.

CHP'DEN 5 ESAD ZİYARETİ
Halk TV ise Türkiye Başbakan'ı Erdoğan'a hakaret eden Esad ile röportajlar yaptı. CHP, Esad rejiminden desteğini hiç çekmezken tüm dünya dün bir kez daha Şam'dan gelen dehşet fotoğraflarıyla sarsıldı. Suriye ordusu, 3 yıldır devam eden iç savaşta soykırıma imza atmıştı.

TIR'LARA KAFAYI TAKTI
'Caesar' kod adlı askeri fotoğrafçı, 55 bin kare fotoğrafla vahşete suçüstü yaptı. 11 bin kişinin acımasızca öldürüldüğünü kanıtladı. İşkence, telle boğma ve aç bırakarak öldürme görüntüleri dünyayı sarstı. Bütün başkentlerden Şam'a lanet yağdı. Esad'a meşruiyet kazandırmak için tam 5 kez heyet gönderen CHP ise vahşete kör ve sağır kaldı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, paralel devlet tarafından Adana'da yolu kesilen TIR'larla uğraştı. Savunmasız Türkmenler ve zulüm gören diğer Suriye halkı için gönderilen yardımları diline dolayıp "MİT silah kaçırıyor" iddiasını ortaya attı. CHP'lilerin büyük bölümü ise Esad rejiminin işlediği insanlık suçuna dikkati çekti. "Hükümeti eleştirmek başka, zalime destek olmak başka... Bu kadarı da ayıptır, yazıktır, günahtır" diye tepki gösterdi.



BAHÇELİ DE SUS PUS
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kılıçdaroğlu'nu aratmayacak şekilde konuştu. Grup konuşmasında Suriye'de yaşananlara değinmeyen Bahçeli "Acaba bu TIR'ların istikameti neresidir? MİT TIR'larıyla ne sevkiyatı yapılıyor?" diye konuştu.

ASAYİŞ BERKEMAL
CHP
Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı grup konuşmasında Suriye'de yaşananlara hiç değinmedi. Kılıçdaroğlu bunun yerine Suriye'de zulüm gören Türkmen nüfusu başta olmak üzere milyonlarca çaresiz insana yardım gönderen MİT'in TIR'larını hedef göstererek "MİT istihbarattan başka hizmetlere yöneltilemez'. MİT'in operasyonel görevi yoktur" diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK TERÖRİSTİ ESAD
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Genel Sekreteri ve muhalefetin 2 numaralı ismi Bader Jamous, tüm dünyayı sarsan Esad'ın vahşet fotoğraflarını kendilerinin yaydıklarını belirtti. Jamous "Fotoğraflar çekildikçe, Suriye'nin içinden insanlar bize peyderpey getirdiler. Bunları kanun ve hukuk çerçevesinde hazırlayabilmemiz 3 ayımızı aldı. Cenevre-2 toplantısının başarılı olacağına inanmıyoruz. Ancak Esad rejiminin ne kadar katil olduğunu da göstermek için geldik. Esad ve El Kaide birlikte hareket ediyor. Bunu herkes görebilir. El Kaide militanları 2004'te Suriye'den Irak'a gitmişti. Şimdi geri döndüler. Bizlere terörist diyorlar dünyanın en büyük teröristi Esad'dır" dedi.

CEASAR KONUŞTU
Suriye'de 55 bin fotoğrafla Esad'ın savaş suçu işlediğini kanıtlayan Ceasar kod adlı rejimin eski askeri fotoğrafların çekilme nedenini açıkladı: Çünkü Esad, ölüm emirlerinin yerine getirildiğinin kanıtını görmek istiyordu... Bu arada işkence edilenlere 21 gün boyunca yemek verilmediği de ortaya çıktı.



LİDERLERDEN TEPKİ YAĞDI

Rusya: Savaş suçu var
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, fotoğraflar hakkında "Savaş suçu yok demiyorum, suç var ve onları belgelendirmek lazım. Savaş suçu sorumluluk prensibini kimse gözardı etmiyor. Ancak Suriye'de şimdi en önemli konu akan kanın durmasıdır.

İran: Şüphe uyandırıcı
"Cenevre-2'nin arifesinde bu tür iddiaların ortaya atılması şüphe uyandırıcı" diyen İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Merziye Afham, "Gerçek dışı görüntüler daha önce de gündeme getirildi. Suriye hükümeti aleyhine bir atmosfer yaratılmak isteniyor olabilir" yorumunda bulundu.

ABD: yargılanmalılar
ABD Dışişleri Sözcülüğü: Suriye'deki hapishane koşullarından ve rejimin tutuklulara yönelik davranışlarından rahatsızlığımızı sürekli dile getirdik. Bu durumun sorumluları, yaptıkları insan hakları ihlallerinden dolayı yargılanmalıdır.

İngiltere: Zorbalık
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge, "Fotoğrafların yer aldığı rapor Esad rejiminin sistematik şiddet ve zorbalığa başvurduğunun kanıtıdır. Sorumlularının cezalandırılması için yoğun şekilde baskı yapacağız."

Ölüm makinesi

BBC (İNGİLTERE): Suriye rejimi işkence ve 11 infazla suçlanıyor.
The Guardian (İNGİLTERE): Rejim tarafından işlenen sistematik infazın delilleri.
Le Monde (FRANSA): Rejimin 'ölüm makinesi' olduğunun ispatları.
Liberation (FRANSA): Suriye'nin işkence makinesi.
Deutsche-Welle (ALMANYA): Suriye sistematik işkence ve infazla suçlanıyor.
CNN (ABD): Tüyler ürpetici fotoğraflar Esad'ın yaptıklarını kanıtlıyor.

HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, soykırım kampında 11 bin kişiyi insanlık suçu işleyerek işkenceyle öldürmesine ilişkin görüntüler infial yarattı. Siyasiler, "Zalim Esad'ın gerçek yüzü ortaya çıktı" derken Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Fotoğraflara bakamadım. Suriye'de bir savaş suçu işlendiği açık" dedi.

BÜLENT ARINÇ (AK PARTİ): Suriye'de 3 yıldan bu yana işlenen cinayetleri bütün vahşetiyle acımasızlığıyla ortaya koyan çok önemli belgeler.
Kaldı ki fotoğrafların gerçek olduğu da bilimsel bir şekilde tespit edilmiş. Türkiye'de hükümetimizin Suriye konusundaki politikalarının ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ölenlere rahmet diliyorum. Bu vahşeti yapanları bu cinayetlere ortak olanları, emir verenleri de Allah'ın Kahhar ismiyle lanetliyorum.

FARUK ÇELİK (AK PARTİ): Sayın Başbakan'ın öteden beri, "orada zalim bir yönetim var ve orada insan onuru dikkate alınmıyor, adeta bir soykırım gerçekleşiyor" ifadelerini belli çevreler anlamakta zorlandılar. Bir zulüm var, bir zalim var.

AYHAN SEFER ÜSTAN (AK PARTİ): Paralel yapılanma ile TIR'lara yapılan baskında devleti içeriden baltalayan durum ile karşı karşıyayız. Bu devlet geleneğine ve vicdanına uymuyor. 'TIR'da ne vardı ne yoktu' tartışmaları yapılıyor. Çok yazık.

FARUK LOĞOĞLU (CHP): Cenevre-2 sürecinin bu gelişmeden etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu itibarla gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz. Fakat hedef artık daha da net ve kesindir; Suriye'deki iç savaş bir an önce sona erdirilmeli ve ülkeye istikrar gelmelidir.

ERDOĞAN TOPRAK (CHP): Evet, Suriye'de insan hakları sorunu vardır. Suriye ile Esad rejimini benimsemiyoruz. Esad rejimi, kendi ülkesine sıkıntılar yaratan bir rejim olabilir. Ama bizim onların iç işlerine müdahale etme hakkımızın olmaması lazım.

OKTAY ÖZTÜRK (MHP): Modern dünyanın böyle bir vahşeti nasıl kabullendiğini merak ediyoruz.
Suriye'deki vatandaşların başına gelenin yarın başka yerde başka vatandaşların başına gelmeyeceğinin garantisi yoktur. İnsanlık adına utanç verici tablo.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ (BDP): Bu görüntüler ortaya çıkmadan da Baas rejiminin Suriye ve Irak'ta neler yaptığı biliniyordu. 40 yıllık iktidarlarının baskıcı, katliamcı ve işkenceci politikalarını iyi biliyoruz.

Mehmet NAYIR