Bakanlar kararı

17 Aralık Operasyonu'nda adı geçen bakanlar istifa etti. Güler "Gerçeklerin ortaya çıkması için istifa ediyorum' dedi. Çağlayan kirli tezgahı bozmak için ayrıldığını belirtti. Bayraktar'ın görüşü ise şöyleydi: İstediği bakanla çalışmak Sayın Başbakan'ın hakkıdır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2013 Güncelleme 26 Aralık 2013, 01:11
Bakanlar kararı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da 17 Aralık'ta yapılan operasyonda adı geçen bakanlardan dün istifa haberi geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifa etti. Önceki gün yurda dönen ve Ankara Esenboğa Havaalanı'nda coşkulu bir şekilde karşılanan Başbakan Erdoğan, aynı gece Subayevleri'ndeki evinde operasyonda adı geçen bakanlar ile yaklaşık 2.5 saat süren toplantı yaptı. Toplantıya Erdoğan'ın yakın kurmayları Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay da katıldı. Gece yarısı zirvesinde bakanların istifası yönünde karar alındı. Dün de sabah saatlerinde ardı ardına istifa haberleri geldi. İşte bakanların istifa açıklamaları:

ŞAHİN BIRAKTI
Ekonomi Bakanı Çağlayan, İçişleri Bakanı Güler ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın ardından AK Parti camiası adına bir istifa haberi daha geldi. Eski İçişleri Bakanı, AK Parti Milletvekili İdris Naim Şahin de istifa etti. Şahin, Muammer Güler'den önce İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Şahin'in Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adaylığında da adı geçmiş ancak bu gerçekleşmemişti.

ÇAĞLAYAN: ÇİRKİN BİR OYUN
Türkiye gündemine bomba gibi düşen ilk istifa haberi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. İstifasını yazılı olarak açıklayan Bakan Zafer Çağlayan, İstanbul merkezli operasyonun hükümete ve AK Parti'ye yönelik açık bir tezgah olduğunu belirtti. Ardından şöyle devam etti: "Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."

'O PARALAR VAKFIN, İADE EDİLMELİ'
AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, İstanbul merkezli operasyonda savcılıkça el konulan paraları geri istedi. Üsküp Eğitim Kültür Vakfı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı da olan Bürge 4.5 milyon doların Uluslararası Balkan Üniversitesi için yapılan bağışlar olduğunu belirtti. Bürge, "Para vakfımıza iade edilmelidir. Bu yönde de gerekli girişimlerde bulunacağız" dedi.

BAYRAKTAR TV'DEN DUYURDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, istifasını özel bir televizyon kanalına telefonla bağlanarak duyurdu. Bayraktar hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, "Sayın Başbakanın istediği bakanla çalışmak ve istediği bakanı görevden almak en tabii hakkı ve yetkisidir" dedi. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı milletvekilliğinden istifasının kabul edilmesi için Genel Kurul'da oylanması ve nitelikli çoğunluk olan 330 milletvekilinin 'Evet' demesi gerekiyor.

GÜLER: PARTİYE YÖNELİK İÇİŞLERİ
Bakanı Muammer Güler yazılı bir açıklama yaparak bakanlık görevinden ayrıldığını duyurdu. Güler, operasyonun hükümete, AK Parti'ye yönelik bir operasyon olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: "Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza şifaen arz etmiştim. Söz konusu talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum."

Bayraktar, 2002 yılının Aralık ayından itibaren TOKİ Başkanlığı görevinden Trabzon'dan milletvekili adayı olduktan sonra istifa etti. Bayraktar, son seçimlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı olmuştu.


Mardin Milletvekili Muammer Güler, 11 ay önce İçişleri Bakanlığı'na atanmıştı.

Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan, geçtiğimiz hafta sonu Başbakan Erdoğan'ın Giresun gezisinde halkı selamlamıştı. Bakanlar, oğullarının da adının geçtiği operasyonun AK Parti ile Hükümet'e yönelik bir operasyon olduğunu söyledi.