Para'lel operasyon

Seçim maratonuna start verilmesinin ardından üç ayrı dalgayla operasyon yapıldı. İlk hedef İran'ın milyarlarca dolarlık doğalgaz parasını Türkiye'ye getirdiği günden beri Yahudi lobisinin büyük düşmanlığını kazanan Halkbank oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2013 Güncelleme 18 Aralık 2013, 02:06
Para’lel operasyon

İÇİNDEKİLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan 3 ayrı soruşturma kapsamında 37 ismi gözaltına aldı. Üç soruşturmadan en çok ses getireni ise altın kaçakçılığı, kara para aklamak, rüşvet vermek suçlarıyla yapılan operasyon oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yaklaşık 2 yıldır devam eden fiziki ve teknik takip sonucu dün sabah saatlerinde şarkıcı Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab oturduğu yalıda gözaltına alındı. Zarrab'ın yalısında uzunca bir süre kalan görevliler, çantalar dolusu evraklarla mekanı terk etti. Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Reza Zarrab adını alan Azeri asıllı iş adamının yaptığı yüklü miktardaki para işlemleri ve para transferlerinin masaya yatırıldığı soruşturmada, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan da gözaltına alındı.

ATAŞEHİR'DE BASKIN
Polis ekipleri aynı zamanda Ataşehir'de bulunan Halk Bankası Genel Merkezi'nde de arama yaptı. Halkbank'tan yapılan açıklamada, "Yürütülen adli bir soruşturma kapsamında bankamızdan bilgi ve belge talep edilmiştir" denilerek, Emniyet mensuplarıyla gerekli işbirliğinin yapıldığı belirtildi. Soruşturmada ayrıca nüfus müdürlüğü dairelerinden bazı bürokratların da gözaltına alındığı belirtildi.



GÜNDEŞ TAKİPTE
İş adamı Rıza Sarraf'ın eşi olan ünlü şarkıcı Ebru Gündeş, yaptığı açıklamada kocasının hangi sebeple götürüldüğünü bilmediğini ama avukatları araclığıyla bu gözaltını takip ettiğini belirtti.

İHALEYE FESAT GÖZALTISI
Soruşturmanın iş adamları ve bakanlıkları hedef alan bölümünde iddilara göre; yerel yönetimlerin imara açmadığı bazı araziler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden rüşvetle imara açıldı.

EMLAK KONUT DA DAHİL
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "ihaleye fesat karıştırmakla" suçlanan oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve danışmanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun kuzeni Sadık Soylu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, işadamları "ihaleye fesat karıştırmakla" suçlanan Ali Ağaoğlu, Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı ve Yorum İnşaat'ın sahibi Osman Ağca ve Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, gözaltına alındı.

İsrail

3 BAKANA ŞOK
17 Aralık operasyonu, MASAK'ın yaklaşık 1 yıl önce savcılığa suç duyurusunda bulunması ve başlayan teknik takibin ardından dün eş zamanlı olarak gerçekleşti. Şüpheliler, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Operasyonlar, 3 ayrı soruşturma kapsamında düzenlendi. Reza Zerrab'a yapılan operasyonun yanı sıra işadamları ve bakan çocukları hakkındaki "arazi yolsuzluğu" iddiası ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetle suçlanan Mustafa Demir hakkında başlatıldı. Baskınlarda binlerce sayfa belge ile harddiske el kondu. Şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlük-leri'nde işlem gördü. Soruşturmaları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'e bağlı olarak çalışan, savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç yürüttü.

SAVCILAR GÖREVDEN ALINMADI
Soruşturmayı yürüten savcılar Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç'in görevden alındığı iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı "Savcılar dosyadaki görevine devam ediyor" dedi. Öte yandan, HSYK'nın dün akşam acil olarak toplandığı iddiası da yetkilelerce yalanlandı.

MARMARAY'DA YOLSUZLUK
Mustafa Demir hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İddiaya göre; Demir tarihi bir iş hanının otel yapılmasına müsaade etti. Marmaray güzergahında, 3 katlı bir otel yapılmasına onay verdi. Demir'le birlikte Anıtlar Yüksek Kurulu'nda görevli 5 kişinin de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

1.5 MİLYON $'LIK RÜŞVET İDDİASI
Türkiye'yi sarsan operasyon ile ilgili şok bir iddia daha ortaya atıldı. Bir bakanın soruşturma kapsamında gözaltında bulunan Reza Zarrab'tan 1.5 milyon dolar rüşvet alırken görüntülendiği ileri sürüldü. Savcıların bu bakanla birlikte 4 bakan hakkında fezleke hazırladığı iddia edildi.

BORSA TEPETAKLAK
İşadamı, siyaset ve bankacılık sektörüne yönelik başlatılan operasyon borsada çöküşe neden oldu. BIST sert düştü, döviz ve faiz yükseldi. Sabah saatlerinden gelen rüşvet ve soruşturma haberleri sonrasında bankacılık endeksi ve GYO'lara gelen satışlar endeksi aşağı çekti. BIST 100 endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 1.714,81 puanlık düşüşle 73.128,57 puandan tamamladı. En çok kayıp ise Halk Bankası'nda yaşandı. Banka hisseleri bir günde yüzde 12.34 eriyerek yatırımcı zarara uğratıldı.

Hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğiz

HACIOSMANOĞLU'NDAN YALANLAMA
Soruşturma kapsamında Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoglu'nun Zarrab ile olan bağlantısı nedeniyle ifadesine başvurulacağı söylendi. Ancak Hacıosmanoğlu dün gözaltına alındığı iddialarını yaptığı bir açıklama ile yalanladı.

DIŞ BASIN GÜLEN'İ HEDEF GÖSTERDİ

FINANCIAL TIMES:
Türkiye'de hükümete yakın 20'den fazla kişi gözaltına alındı. Soruşturmanın perde arkasında Ak Parti ile Fethullah Gülen hareketi arasında hızla yükselen gerginlik var. Muhalifler, hatta bazı AK Partili üyeler; Gülen Hareketi'nin Türkiye'deki kurumlara, özellikle de emniyet ve yargıya sızdığını söylüyor. Gülen Hareketi üyesi bazı isimler Erdoğan'la artık müttefik olmadıklarını söylüyor.

REUTERS:
Türk polisi, kamu ihalelerine ilişkin rüşvet iddialarıyla ilgili bir soruşturma kapsamında ünlü işadamları dahil 18 kişiyi gözaltına aldı. İran'a uygulanan ambargoyu delmek için kullanılan Halkbank'a uzun süredir FED ve AIPEC'ten baskı vardı.

WALL STREET JOURNAL:
Türk polisi, rüşvet iddiaları soruşturmasında yüksek profilli kişileri gözaltına aldı. Kritik seçimler öncesi Türkiye'nin siyaset sisteminde şok dalgalarını yarattı. Operasyonla birlikte borsa düştü, Türk Lirası değer kaybetti. Bu operasyona Başbakan Erdoğan ve Fethullah Gülen'in destekçileri arasındaki şiddeti artan muharebe neden oldu. Erdoğan cemaatin gücünü azaltmaya çalışınca, polis ve yargıdaki kilit yerleri kontrol eden Gülen destekçileri, operasyonu hızlandırdı.

Bel altı siyaset

AFP:
Polis üç bakan oğlu dahil 20'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında tanınmış işadamları ve devlete bağlı Halkbank'ın genel müdürü dahil bürokratlar da var.

BBC:
Türkiye'de "yolsuzluk operasyonu"... İstanbul ve Ankara'da sabah saatlerinde başlatılan eş zamanlı operasyonlarla bazı işadamlarıyla kabineden üç bakanın oğullarının gözaltına alındığı bildirildi. Operasyonun daha sonraki dalgaları ise çok daha ses getirecek.

RUSYA'NIN SESİ:
Türkiye'nin önde gelen işadamlarının da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Operasyonun diğer illere de sıçrayacağı, gözaltı sayısının artacağı bildirildi.

Emre Uslu fena yakalandı!

Ufuk KÖROĞLU-Veli SARIBOĞA-Mesut ER-Ali ŞAHİN-Erdoğan YAPIK-Ali BALCI