Kırmızı'nın hikayesi

Bir devrin önemli ismi Selahattin Beyazıt Kırmızı Yalı'nın kapılarını açtı, önemli açıklamalar yaptı: Muharrem Nuri Birgi, Bilderberg'in kurucusuydu Türkiye'deki ilk toplantı İstanbul Çınar Otel'de yapıldı. Menderes de katıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2013 Güncelleme 25 Kasım 2013, 02:15
Kırmızı’nın hikayesi

İÇİNDEKİLER

İnternette Selahattin Beyazıt yazıldığında karşınıza ilginç bir yorum çıkar: "Ortalarda fazla görmezsiniz. Ama dikkatli gözler, onun önemli zamanlarda önemli yerlerde, en başta olduğunu görür." İşte "o ünlü sessiz" ilk kez sorulara cevap verdi. İstanbul Salacak'ta Boğaz'ı üç noktadan gören Kırmızı Yalı, kapılarını ilk kez açtı. 82 yaşındaki işadamı Selahattin Beyazıt, suskunluğunu Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler ile Takvim Yazarı Bekir Hazar'ın hazırlayıp sunduğu Yaz Boz için bozdu. Bir dönem Galatasaray Başkanlığı yapan, Bilderberg Toplantıları'na katılan Beyazıt, geçmişten günümüze çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte Beyazıt'ın açıklamaları:

FATİN RÜŞTÜ'YE ŞİKAYET ETTİM

Beni Hariciye'ye memur olarak Fatin Rüştü Zorlu aldırdı...
Adnan Menderes Muharrem Nuri Birgi'yi çok sayardı. Birgi'nin ağırlığı vardı. Dışişlerinde çalışırken Muharrem Nuri Bey'le çok tartışırdık. Hiç anlaşamazdık. "Allah'ın belası aptal" herif deyip dosyaları kafama fırlatırdı. Dayanamadım sonunda onu Fatin Rüştü Zorlu'ya şikayet ettim.
Muharrem Bey bir gün bana "Küçük bey gözün aydın benden kurtuluyorsun. Londra'ya büyükelçi tayin edildim" dedi.
Aradan bir süre geçti. Ben Nuri Bey'i ziyarete gittim. Adnan Bey de (Menderes) Londra'ya geliyor. Muharrem Nuri Bey'le Adnan Bey'i karşılamaya gideceğiz. Bir telefon geliyor uçak düşmüş.
Kaza mahalline gittim. Bir baktım ki Adnan Bey bir taşın üzerinde oturuyor.
Ben Adnan Bey'e refakat ederken hastaneye Kraliçe geldi. Kraliçe "Allah sizin hayatınızı bağışladı" dedi. Benim Kraliçe'yle münasebetim orada başladı. Resmi olarak tanıştırıldım. Kraliçe ondan sonra beni gördüğü her yerde hatırladı. Daha sonraki davetlere de çağırır oldu.
Bılderberg'İ kuran 9 kişiden biri de Nuri Birgi'ydi. Birgi, fiili başkan gibi hareket ediyordu. Ve Türkiye'deki ilk Bilderberg Toplantısı İstanbul Çınar Otel'de yapıldı. Menderes de geldi. Ardından Muharrem Nuri Bey kendi yerine beni tayin ettirdi.

BÜTÜN SERVETİ

20 sene boyunca Birgi'nin yaşadığı bu Kırmızı Yalı'ya gelip gittim. Yemekler yedik. Ölümünden bir gün evvel bana dedi ki: "Öldüğüm zaman eve git. Kitaplıktaki masanın gözlerinde bir zarf bulacaksın." Gittim zarfı buldum ve açtım. Diyor ki "Benim evladım, memlekete millete büyük hizmet edeceğine inandığım Selahattin Beyazıt'a bütün mal varlığımı hibe ettim."

DOĞUBEYAZIT'TAN GALATASARAY'A

Selahattin Beyazıt, 1931'de Ağrı Doğubeyazıt'ta dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'ni ardından da İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ni bitirdi. Metal, toprak, otomotiv sanayiinin yanı sıra armatörlük alanında da yükseldi. Siyasi ve ekonomik anlamda güçlü dostlukları bulunan Beyazıt spora da ilgisiz değildi. Bir dönem Galatasaray'da başkanlık yapan Beyazıt, kulübe milyon dolarlık Riva arazisini kazandırdı. Ancak ortalarda pek görünmeyen Beyazıt, önemli yerlerde ise hep en baştaydı.

TARİHE HEP YUKARIDAN BAKTI

Beyazıt'ın
kaldığı "Kırmızı Yalı" 1790 yılında yaptırıldı. Yalı bir zamanlar geçici olarak Almanya'nın konsolosluk binası olarak kullanıldı. Muharrem Nuri Birgi, 1968'de yalıyı satın aldı. Birgi, restorasyonu yapabilmek için üç evini sattı. Mimar Turgut Cansever'in de yardımıyla yalıyı yeniden onardı. Ahşap cephe mümkün olduğunca korundu ve kırmızı aşı boyasıyla boyandı.

KOÇ'A EMANET

Birgi'den sonra 20 yıl Bilderberg'teki o koltuğa ben oturdum. Daha sonra yerime Suna Hanım'ı bıraktım. Ancak hastaydı. Şimdi Mustafa Koç, o görevin başında.

KİMLER GELMEDİ Kİ

Kırmızı Yalı'da Tito'dan İngiltere Kraliçesi'ne, Hollanda Kralı'ndan Churchill'e kadar pek çok isim ağırlandı. Beyazıt, saygıdan Nuri Bey'in yatağında hiç yatmadığını söyledi.

MEVLÜT YÜKSEL