Numaraya bak

TAKVİM, tele-çetenin foyasını ortaya çıkarttı. Buna göre şebeke yurt dışından internet sağlayıcısı alıyor. Ardından SIP SERVER adlı yazılım yüklüyor. Bu program sayesinde 155 gibi istediği numaradan vatandaşı arayıp dolandırıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2013 Güncelleme 22 Kasım 2013, 00:18
Numaraya bak

İÇİNDEKİLER

İlkokulu bitirip hayat okuluna atılan uyanıklar, vatandaşı yaktı. Son olarak Prof. Dr. Canan Karatay, dolandırıcıların tuzağına takıldı. Karatay, parkta 100 bin TL'yi kaptırmak üzereyken son anda uyandı. Peki 155, 444 ve 0850 gibi hatlardan vatandaşı arayan çetenin yöntemi nasıldı? Bu sorunun cevabına TAKVİM ulaştı. Adli bilişim uzmanı Mustafa Sansar, dolandırıcıların kurbanlarını nasıl tuzağa düşürdüğünü anlattı.

'GELEN ÇAĞRILARA DİKKAT'
Eski emniyetçi Sansar, çetenin akıl almaz yöntemini şöyle deşifre etti: "Şebeke önce yurt dışından internet sağlayıcısı satın alıyor. Çete ardından da SIP SERVER adlı program kullanıyor. SIP SERVER'e özel bir ayar yapılıyor. Bu ayarla bilgisayar ekranında 'Hangi numara görünsün' adlı bir bölüm açılıyor. Çete üyeleri bu bölümü tıklayıp vatandaşı istediği numaradan arayabiliyor. Örneğin bu program sayesinde aradığınız telefonun ekranında 155, 444 gibi numaralar çıkıyor. Hatta çete üyeleri SIP SERVER üzerinden vatandaşı kendi numarasından bile arayabiliyor. SIP SERVER sayesinde, bir telefon numarası üzerinden yüzlerce kişi aynı anda aranabiliyor. Karşıya farklı farklı numaralar gönderilebiliyor..."

'155'DEN ARAMA YAPILMAZ'
Sansar, vatandaşları özellikle şu konuda uyardı: "155 Polis İmdat Hattı ile hiçbir zaman dış arama yapılmaz... SIP SERVER'ları kontrol altına almak mümkün değil. Telekominikasyon İletişim Başkanlığı, 2 ay önce büyük şirketlere bir yazı gönderip santrallerin kontrol altına alınmasını istedi. Halkımız dikkatli olsun."

BANKA HATLARI ZEMİN HAZIRLIYOR
Mustafa Sansar, telefon ekranında çıkan 444 no'lu banka aramalarına karşı da dikkatli olunmasını istedi ve şunları söyledi: "Bankalardan aramalarda hiçbir müşteriden özel bilgi istenmez. Ancak dolandırıcılar, kurbanlarla ilgili özel bilgi almak için, önce bir 'ön çalışma' yapıyor. Kurbanlarını arayıp sohbeti ilerlettikten sonra kızı, eşi, oğlu hakkında tuzak sorular soruyorlar. Ardından da bilgiler elde ediliyor. Hatta telefonu bile alınıyor."

ÖZEL BİLGİLER SATILIYOR
Sansar, dolandırıcıların ikinci bir yöntemi daha olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki bazı kurumlar, vatandaşa ait bilgileri bu çete üyelerine satıyor. Bazen de bilgisayar korsanları devreye girip o kurumlardan bilgileri elde ediyor. Bilgisayar korsanları da bilgileri satıyor. Bu kişiler birbirini çok iyi tanıyor."

MEHMET AYDIN