'Yeni Türkiye çok güzel'

Kürt sanatçı Şivan Perwer, vatan özlemini anlatırken duygulu anlar yaşayıp, gözyaşlarını tutamadı. 38 yıl önce genç biri olarak ülkesinden ayrıldığını ve yaşlı bir adam olarak döndüğünü belirten Perwer, barış mesajları vererek, Abdullah Öcalan’la görüşebileceğini söyledi.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2013, 14:56
’Yeni Türkiye çok güzel’

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Diyarbakır'da açılış ve toplu nikah törenine Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile gelip, İbrahim Tatlıses ile birlikte düet yapan ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer, Diyarbakır'da kaldığı Green Park Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. 38 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen Perwer, Türkçe ve Kürtçe konuştuğu toplantıda zaman zaman hüzünlenip, gözyaşı döktü.

Barış sürecini halkın sevdiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan'ın başlattığını söyleyen Perwer, "Sağ olsunlar, gerekiyordu. Herhalde bir gün kapılar sayın Öcalan'a da açılacak. Bu ülkenin evladı, bence en büyük hizmette de bulunur. Onun için sayın Mesut Barzani'de bu konuda bu sürece büyük katkıda bulunmaya çalışıyor. Sayın Barzani biliyorsunuz her zaman barış demiş hiç savaş istemeyen bir insandır. Sayın Mesut Barzani'nin büyük babası değerli ölümsüz Mustafa Barzani sadece kendi insani ve toplumsal hakları için mücadele verdi. Hiç kimseyi incitmek istemiyordu. Irak rejiminin onlara yaptıkları ortaya çıktıktan sonra anlaşıldı" dedi.

Çok sevdiği sanatçı dostları Yılmaz Güney ile Ahmet Kaya'nın yurt dışında öldüğünü hatırlatann Perwer, "Hala da milletimiz onlar için ağlıyor. İki büyük değerdi, biri filmle, biri müzikte çok başarılı çalışmalar yapmıştı. Ahmet Kaya Türkiye'de yeni bir müzik sesiydi, Yılmaz Güney, dünyaya açılan mükemmel bir senarsitti. Ayrıca burada tabii Diyarbakır mezarlığında yatan çok iki büyük abimiz var. Mahmut Baksi ve Mehmed Uzun'dur. Bizim ikisi çok değerli" dedi.

"BÜYÜK BİR KONSERLE GELMEK İSTİYORUM"
Perwer, Kürdistan ve Türkiye'nin el ele vermesi halinde Ortadoğu'da büyük ve örnek bir ülkeler olacağını belirterek, "Araplar içinde örnek oluşturur. Eğer bir gün gelirsem ki, geleceğim. Ben organizeli gelmek istiyorum. Değerli Diyarbakır halkına bir hizmet yapmadık. Ben bir sanatçı olarak büyük bir konserle gelmek istiyorum. Hakkari'den, Edirne'ye, İzmir'e, Trabzon'a kadar bizi sevenlerin hizmetine gideceğiz. Hangi Türk sanatçısı da bizi severse, bende onlarla birlikte türkü söylemekten barışın sesini yükseltmekten memnunluk duyarım. Kürtler nasıl ki, Türk türküleri dinlediğinde de seviniyorsa, Türklerde Kürt türkülerini dinlerken sevinsinler. Türkiye elden gitmiyor, Türkiye güzelleşiyor, sosyalleşiyor demokratlaşıyor. Yani dediğim gibi Edirne'den, Hakkari'ye kadar, Van'dan, İzmir'e kadar biz bir gün daha organizeli bir şekilde ülkemize gelip bizi seven isteyen türk sanatçı kardeşlerimizle de birlikte konserler vereceğiz" dedi.

"ÖCALAN'I CANDAN ZİYARET ETMEK İSTERİM"
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Perwer, "Ne değişti de geldiniz?" sorusu üzerine, "10
yıldır beni davet ediyorlardı gelmem için. ancak ben dönüşün şartının oluşmadığını söylüyordum. Ancak Mesut Barzani devreye girince, Erdoğan'da güzel bir niyetini görünce senin gelişinle barış sürecide iyi olur dediler. Halkımızda her zaman elbette gelmemi istiyor, ancak halkın her istediği de bazen olmuyor. Candan isterim Öcalan'ı ziyaret etmek ve benim için büyük bir şeref onur olur. Benim adımdan bu halka hizmet etmiştir. Başkası başka der ama benim açımdan Öcalan çok büyük bir yurtsever ve Türkiye, Kürdistan'a, bu halka halklara en büyük vazifesi dokunabilecek bir insandır. Bilinçli bir insandır. Sayın Başbakanla da bir vedalaşmamız oldu. Ona başarılar diledim ve çok mükemmel bir sürece başladığını büyük bir hizmet olduğunu bu konuda onu kutladım. Bu konuda bu güzel değerli çalışmalar için bizimde onun yanında olduğumuzu söyledim" dedi.

Kürtlerin hakkının her millet gibi olduğunu söyleyen Perwer, "Ancak siyasi bir karar konusunda bir şey yapamam. İnsanların rahatı için eğer federasyon, otonom veya federe dünya ne karar verirse.. Programım her zaman hizmet ve çalışmaktır. Ben saf bir Kürt'üm. İnsanların sevgisiyle doluyum. Her milletin kıymeti vardır yanımda. Kürt milletinin de kıymeti olması lazım bu nedenle" dedi.

ANNESİNDEN BAHSEDERKEN AĞLADI
Perwer, annesinden söz ederken, gözyaşlarına hakim olmadı. Annenin bir insan için en büyük üstün değer olduğunu belirten Perwer, "Hatta insanın Allahı'dır. Allah'tan sonra gelen Allah'tır. Ben her annemden bahsedildiği zaman üzülüyorum. Ağlıyorum. Ben annemi çok seviyordum, onu defalarca göremedim" dedi.

SEZEN AKSU'YA SELAM
Sezen Aksu'nun çok değerli bir sanatçı olduğunu söyleyen Perwer, "Türk halkına da büyük sanat vermiş belirtmiştir. Elbette onunla türkü söylemeyi çok isterim. Böyle de olmalıdır, buradan selamlarımı iletiyorum" dedi.

Kaynak: Star Gazetesi