Açıkca yasak

Sigarayla savaş açık alanlara yayılıyor. Yeni yılda çocuk parklarında, hastane ve cami bahçesinde sigara içmek yasak olacak. Okul ve camilere 100 metre yakın yerlerde satış yapılmayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2013 Güncelleme 04 Kasım 2013, 00:51
Açıkca yasak

İÇİNDEKİLER

Tiryaki dumanını artık istediği her yerde savuramayacak. Kapalı mekanların ardından, açık alanlarda da sigaraya yasak geliyor. Sağlık Bakanlığı, yeni yasa taslağı ile bir dizi yeniliğe imza atacak. Yılbaşında yürürlüğe girmesi beklenen, çocuk parkı, hastane ve ibadethane bahçelerinde sigara yasağı getiren yeni uygulamada, kafe ve restoranların açık alanlarında sigara içmeyenler için de bölüm oluşturulması zorunlu olacak. 18 maddelik yeni uygulamalar içeren tasarıdan bazı başlıklar şöyle:

İÇMEYENE ÖZEL YER
Lokanta, kahvehane gibi ikram sektörünün açık alanlarında sigara içmeyenlere özel alanlar oluşturulacak.
Alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro gibi yerlerin bina girişlerinde pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek. AVM'lerin kapısının önünde sigara içimi engellenmiş olacak. n Çocuk parkı gibi tüm açık alanlarla ibadethane bahçelerinde sigara yasaklanacak.
Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımına izin yok.
Toplu taşımada geçerli olan yasağın sınırları, içinde hamile ve çocuk olan araçlar için genişletilecek.
Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının, gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir belge istemeleri sağlanacak.
Eğitim kurumlarına 100 metre mesafeye kadar sigara satışı yasak olacak.
Sağlık bilgisi derslerine ilave olarak diğer derslerde de mümkün olduğunca tütün kullanımının zararları anlatılacak.

GENİŞ SANSÜR
Dizi ve filmlerdeki sansür, tüm bilim, kültür, sanat faaliyetleri ve eserlerini de içine alacak şekilde güçlendirilecek.

NİKOTİN BİLGİSİ KALDIRILACAK
Sigara paketlerinin üzerindeki zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi bilgiler kaldırılacak. Ambalajın her iki yüzünde sağlık uyarıları yer alacak. Her hastanede en az bir sigara bırakma tedavi birimi kurulacak.

PAKET TEK TİP OLACAK
Yılbaşında yürürlüğe girmesi planlanan yasa taslağında 'kara paket' uygulaması da yer alıyor. İlk kez Avustralya'nın başlattığı bu uygulama sigara markalarının isminin ve logosunun yer almadığı tek tip düz paket anlamına geliyor. Düzenleme ile her sigara markası numarası ile bilinecek, öyle satılacak.

Safure CANTÜRK