Anıtkabir'de nöbet değişimi

1950'de Anıtkabir'de dikilen ve döneminde Avrupa'nın en uzun bayrak direği, 63 yıllık nöbetini geçici olarak devretti.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 26 Eylül 2013, 18:19
Anıtkabir’de nöbet değişimi

İÇİNDEKİLER

Anıtkabir'e 9 Kasım 1950'de dikilen ve 63 yıldır Türk bayrağının dalgalandığı bayrak direği, nöbeti geçici olarak devretti. Amerika'da yaşayan Makedonya doğumlu Türk Nazmi Cemal'in ürettiği ve karşılıksız olarak gönderdiği, zamanında Avrupa'daki en uzun bayrak direği, 9 Kasım 1950'de Anıtkabir'in Çankaya yönündeki merdivenlerine dikilmişti.

Bayrak direğinin o zamandan bu yana geçen 63 yıllık süreçte, meteorolojik etkiler sonucunda zarar gördüğü ODTÜ'nün yaptığı çalışmalar sonucunda belirlendi.Rapor üzerine 33,53 metre uzunluğundaki, 4 metresi kaidenin altında bulunan direğin yenilenmesine karar verildi.
Düzenlenen törende görevli askeri personelin İstiklal Marşı söylemesi sırasında, kaideye 5 metre mesafede geçici olarak hazırlanan direğe bayrak çekildi.

Ardından, sadece 10 Kasım'da yarıya inen 6x4 metre ebatındaki Türk bayrağı, direkten indirildi.Nazmi Cemal'in hediyesi olan direğin bir kaç gün içinde kaidesinden söküldükten sonra Çankaya yönündeki merdivenlerin aşağısındaki alanda sergileneceği, aslına uygun olarak yapılan yeni direğin ise 29 Ekim'e kadar kaidesine konulmasının planlandığı bildirildi.