Köşk'ten kritik açıklama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye sınırında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu

Giriş Tarihi 20 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 20 Eylül 2013, 12:58
Köşk’ten kritik açıklama

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sınırda El Kaide'nin bir bölgeyi ele geçirmesiyle ilgili uluslararası dünyayı başından beri ikaz ettiklerini belirterek "Bu iş uzarsa istikrarsızlık gelir. Terörist faaliyetler artar." dedi. Türkiye'nin herhangi bir savaş arzusu bulunmadığını dile getiren Gül, uluslararası toplumdan kararlılık istedi. Bütün reform çalışmalarının amacının ise milli birliğin tesisini güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere New York'a gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Gül, yapacağı temaslar hakkında bilgi verdi. Çok sayıda devlet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunacağını ifade etti. Dünya gündemiyle ilgili konularda Türkiye'nin tutumunu anlatma bakımından bunların önemli olacağını vurguladı. Gül, 28 Eylül 2013 günü Amerika'dan ayrılacağını belirtti.

"BİZİM TERÖRİSTİMİZ SİZİN TERÖRİSTİNİZ ANLAYIŞI ÇOK TEHLİKELİ"

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Gül, sınırda El Kaide'nin bir bölgeyi ele geçirmesine yönelik bir soruya uluslararası dünyayı başından beri ikaz ettiklerini söyledi. "Bu iş uzarsa istikrarsızlık gelir. Terörist faaliyetler artar." diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu konularda gayet dikkatli ve tutumunun sağlam olduğunu vurguladı. Terör konusunda gerekli tedbirleri aldığını dile getiren Gül, terör konusunda Türkiye'nin duruşunun ise çok sağlam olduğunu ifade etti.

'Bizim teröristimiz, sizin teröristiniz' anlayışını da çok tehlikeli olduğunu bildiklerini belirten Gül, yaşanılanların bölgeyi etkilememesi ve ülkeyi bundan korumanın birinci öncelikleri olduğunu söyledi. Bunu tüm toplantılarda konuştuklarını ve yetkililerin de bunun farkında olduğunu kaydetti.

"EN ÖNEMLİ DIŞ POLİTİKA GÜNDEMİ SURİYE"

Demokratikleşme paketiyle ilgili bir soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin en önemli dış politika gündeminin Suriye meselesi olduğunun altını çizdi. Bütün buluşmalarda, toplantılarda birinci gündemin bu olduğunu anlatan Gül, önce bu savaşın en kısa sürede bitmesi gerektiğini ifade etti. "Çünkü iç savaşlar en acımasız savaşlardır." diyen Gül, komşu bir ülkede insanların çok büyük bir katliama uğraması ve kendi kendini yok etmesinin büyük acı verdiğini vurguladı.

"REFORMLAR MİLLİ BİRLİĞİN TESİSİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN"

Bu sorunun diplomasiyle bitmesi için çok büyük gayretler verildiğini hatırlatan Gül, uluslararası camianın bunu çok fazla farketmediğini, şimdi farkedeceğini sandığını belirtti. Türkiye'nin yaptığı reformlarla bölgeye ilham kaynağı olduğunu anlatan Gül, demokrasi konusunda Türkiye'den ibret alınması gerektiğini söyledi.

Demokrasi konusunda Avrupa standartlarına ulaşılsa bile yapılması gerekenlerin olduğunu belirten Gül, bütün reform çalışmalarının milli birliğin tesisini güçlendirmeyi amaçladığını; bütün vatandaşların herhangi bir şikayetinin olmamasını sağlamak olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN HERHANGİ BİR SAVAŞ ARZUSU DA YOKTUR"

Suriye'ye yönelik Türkiye'nin askeri bir müdahale isteyip istemediğine yönelik bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu işin savaşsız halledilmesini isteyen bir ülke olduğuna dikkat çekti. Bunun için en başından çaba gösteren bir ülke olduğunu dile getiren Gül, "Savaşı hiç kimse arzu etmez. Eğer savaşa hazır olmazsanız o zaman yanlışların yapılmasını önleyemezsiniz. O yüzden bunu böyle algılamak gerekir. Türkiye'nin herhangi bir savaş arzusu da yoktur. Bunun durdurulmasını istemekte. Uluslararası toplumun bu konuda kararlılık göstermesini istemektedir." diye konuştu.