Damsız girilir

İzmirli mağdur erkekler de koruma altına alındı. Türkiye'de ilk kez İstanbul'da faaliyete geçirilen erkek sığınma evinin ikincisi ise İzmir'de hizmete başladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2013 Güncelleme 14 Eylül 2013, 00:00
Damsız girilir

İÇİNDEKİLER

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet eliyle İstanbul'da açılan ilk erkek konukevinin ikincisini İzmir'de faaliyete geçirdi. Mağdur erkeklerden gelen talep doğrultusunda açılan erkek sığınma evi, Eylül ayı itibariyle şiddet mağdurlarına hizmet vermeye başladı. 18 kişilik sığınma evinde, erkekler ikişer kişilik odalarda kalıyor ve özel mutfakları bulunuyor. Merkezin tüm adres bilgileri gizli tutuluyor.

18 KİŞİLİK YER VAR
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde kadın, çocuk ve erkek tüm aile bireyleri yasa çerçevesinde sağlanan haklardan faydalanabiliyor. Yeni yönetmelikle ismi "konukevi" olarak belirlenen merkezleri ihtiyaç sahibi mağdur erkekler için de hayata geçirme kararı alan Aile Bakanlığı, yeni sığınma evini İzmir'de faaliyete açtı. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda şiddet mağduru erkeklerle ilgili gelen talepler nedeniyle merkezin İzmir'de açılmasına karar verildi. İzmir'e açılan yeni erkek konukevi, 18 kişilik kapasite ile İstanbul'daki ise 12 kişi ile hizmet verecek.

KODLU KİMLİKLER
Erkek konukevleri de yeni yönetmelik çerçevesinde geçerli olan gizlilik kurallarına uymak zorunda olacak. Konuk evlerinin adres ve telefon bilgileri tüm yazışmalarda gizli tutulacak. Mağdur erkeklere de tıpkı şiddet mağduru kadınlara verildiği gibi "kodlu kimlik kartları" verilecek. Erkekler bu kartlarla hastanede tedavi gibi işlemlerini kimlik bilgileri gizli tutarak yürütebilecek. Konukevinde kolluk kuvvetlerine doğrudan çağrı yapan sistem, evrak imha makinesi, numarası görünmeyen telefon hattı bulunacak. Polis tarafından korunacak konukevine tabela asılmayacak.

2 BİN 500 KADIN VE 30 ERKEK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak Türkiye genelinde hizmet veren 89 kadın sığınma evi bulunuyor. Söz konusu sığınma evlerinden yaklaşık 2 bin 500 kadın faydalanıyor. İzmir'de erkekler için hayata geçirilen konukevi ise İstanbul'dan sonraki ikinci örnek. Bu iki evden 30 erkek faydalanabilecek.

İŞ BULUYORLAR
Konukevine gelen erkeklere İŞKUR kaydı da yapılıyor. Mağdur erkekler ayrıca meslek edindirme kurslarına yönlendiriliyor.

BURCU ÇALIK