Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere Rusya'ya yolculuğu öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan "Ülkemiz her zaman hazırdır. Ama Suriye böyle birşeye hazır mı o önemli" dedi

Giriş Tarihi 04 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 04 Eylül 2013, 15:14
Başbakan’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesine katılacağı Rusya'ya hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan Suriye'nin "Türkiye'yi vururuz" tehdidine karşılık, "Türkiye böyle bir şeye hazır olmadığı bir soruyu düşünürsek yanlış olur. Ülkemiz böyle bir şeye her an hazırdır. Tabi Suriye buna ne kadar hazırdır bilemem. Beşar neye dayanarak açıklamalar yapıyor anlamıyorum." dedi

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

G-20 temel platform haline geldi. Bu zirvenin ana temasını bu yıl büyüme ve istihdam oluşturacak. İstihdam sağlanacak politikaların uygulanması ele alınacak. Diğer alanlarda da büyüme refaha ulaşabilmek için çeşitli konularda çalışacağız. G-20'nin korunmasına önem veriyoruz. Krizin etkilerinin ortadan kaldırılması ve küresel ekonominin yeniden yapılandırılması konusunda G-20'ye önemli görevler düşüyor. St. Pettersburg zirvesi bu konularda önemli bir vesile olacaktır.

İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasını çok istiyoruz. Buenos Aires'e gideceğiz arkadaşlarımızla... İstanbul başarılı ve emsalsiz bir olimpiyat düzenleme gücüne sahiptir. Yapılacak yatırımlar 2020'ye kadar bitecektir. Bunlar Marmaray, dünyanın en büyük havalimanı ve üçüncü köprüdür.Madrid ve Tokyo daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştır. Temennimiz Buenos Aires'ten mutlu haberle dönmektir.

SURİYE'YE OLASI MÜDAHALE

Bir şeyin altını çizmek istiyorum neticesi ölüm saldırıda ne kullanırsanız kullanın bu suçtur. İnsanlık suçudur. Uçaklarla bombalıcaksın öldüreceksin suç olmayacak... Tanklarla öldüreceksin suç olmayacak ama kimyasalla öldüreceksin suç olacak. 100 bini aşkın öldürülüyor ses çıkarmayacaksınız ama kimyasalla öldürülen olunca suç diyeceksiniz. Bunu anlamakta zorlanıyorum.

Türkiye olsa bir operasyonda hangi konumda olacak?

Şartlar belirleyecek. Her türlü koalisyonun içerisinde yer almaya hazırız. Sayın Obama'nın olayı kongreye olayı götürmesi kendi iç siyasi kararı olarak değerlendirilebilir. İlk verilen kararların nihai olmadığı tartışma konusu.

OBAMA VE PUTİN İLE GÖRÜŞME
Sayın Obama'nın yarın açılışta bulunup ayrılacağına dair bir haber geldi. Kısa olsa da bir görüşme yapacağız. Putin bütün ülkelerle görüşme yapacaktır.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Bizim büyükelçimizi müzakereler için buraya çağırdığımızı unutmayın. Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. CHP'nin oraya gitmesi konusunu demokrasi ve darbelere bakış açısından tecrübelidirler. Demokrasilere darbelere bakışları açısından tecrübelidirler. Türkiye deneyimler yetmiyor demek ki. Kendi tecrübelerini onlara aktaracaklardır diye düşünüyorum. CHP'nin ne Irak'a ne de Mısır'a verebileceği bir şey yoktur. Alabilecekleri şeyler vardır.

BÖLGESEL SAVAŞ
Şu anda Türkiye böyle bir şeye hazır olmadığı bir soruyu düşünürsek yanlış olur. Ülkemiz böyle bir şeye her an hazırdır. Tabi Suriye buna ne kadar hazırdır bilemem. Beşar neye dayanarak açıklamalar yapıyor anlamıyorum. Suriye halkı çok ciddi bir yönetim krizi içerisinde. İnsanlar orada yokluğu yaşıyor. yaşam mücadelesi veriyor. 2 milyon insan Suriye'yi terk etmiş durumda. Bunun bir kısmı ülkemizde konaklıyor.