Davutoğlu'nda Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırında yaşanan olaylara ilişkin sert açıklamalarda bulundu

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 19 Temmuz 2013, 16:56
Davutoğlu’nda Suriye açıklaması

İÇİNDEKİLER

Böyle bir "emrivaki"nin ülkedeki durumu daha kırılgan hale getireceğini vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye, sınır güvenliği ve vatandaşların güvenliği için her türlü tedbiri almakta ve almaya devam edecektir" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Yunan meslektaşı Evangelos Venizelos ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin Türkiye-Suriye sınır bölgesinde yaşanan çatışmalar ve Suriye'de bir "özerk Kürt devleti" ilan edileceği yönündeki duyumlara dikkat çekmeleri üzerine "Suriye'de tüm gelişmeleri büyük bir kaygı ve dikkatle izliyoruz" dedi.

"TSK ANGAJMAN KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GEREKLİ TEPKİLER VERDİ"

Gerek Humus'a yönelik bombardımanın ve hava saldırıların, gerekse çeşitli grupların arasındaki çatışmaların Suriye krizinin uluslararası ve bölgesel güvenliği ile Türkiye'nin güvenliğini ne kadar etkileyebileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, sınır güvenliği ve vatandaşların güvenliği için her türlü tedbir almakta ve almaya devam edecektir. Bu çerçevede zaten Türk Silahlı Kuvvetleri, kendilerine verilen angajman kurallarının çerçevesinde olayların gelişmesine parallel olarak gerekli tepkileri vermişti."

"SINIR GÜVENLİĞİMİZE DÖNÜK TEHDİTLERE KARŞI ANINDA CEVAP VERİLECEK"

Ahmet Davutoğlu "Bundan sonra da kimden ve hangi gruptan ve hangi gerekçe ile olursa olsun sınır güvenliğimize dönük her tür tehdite karşı en etkin önlem alınacak ve anında cevap verilecektir" şeklinde konuştu.

Humus'taki çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan boşluğu çatışan grupların doldurmak istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Zaten Suriye'de son derece kırılgan ve gerilimi yüksek bir iç savaş var. Herhangi yeni bir emrivaki yaratma çabası bu kırılganlığı daha da artırır ve çok daha olumsuz neticelerin doğmasına sebep olur" uyarısında bulundu.

"HİÇ KİMSE REJİMİN OYUNUNA GELMESİN"

Rejimin çeşitli etnik grupları birbirine düşürmek için bazı taktik adımları atabileceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Hiç kimsenin bu oyuna gelmemesi lazım" uyarısını yaparken de emrivakilerin çok daha yoğun çatışmalara yol açabileceğinin altını çizdi.

"Biz her zaman söyledik, Suriye içinde herhangi bir mezhebi veya etnik temelli defacto durumları kabul etmek mümkün değil ve daha büyük krizlere sebep olur" diyen Davutoğlu, Suriye geleceğinin ne olacağının halk tarafından seçilmiş parlamento tarafından kararlaştırılacağını, o zamana kadar herkesin bu tüm emrivakilerden uzak durması gerektiğini sözlerine ekledi.