Dinle İngiltere!

İngiltere şimşekleri üzerine çekti. İngiliz istihbarat servisinin sahte çıktı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i 2009'da dinlediği iddia edildi... Bakanın cevabı sertti: DOĞRUYSA GEREKEN YAPILACAK

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Haziran 2013 Güncelleme 18 Haziran 2013, 01:19
Dinle İngiltere!

İÇİNDEKİLER

Dünya dün İngiliz basınına kulak verdi. The Guardian gazetesi, İngiliz istihbarat servisinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i 2009 yılında dinlediğini yazdı. Gazetenin yayınladığı belgelere göre İngiltere'nin en önemli istihbarat ajanslarından Hükümet İletişim Merkezleri (GCHQ) 2009 yılında G-20 toplantısı için Londra'da bulunan Şimşek'e kulak kabarttı! İngiliz ajanlar Şimşek ile 15 yardımcısını dinlemeye aldı.

BLACKBERRY DE DAHİL
GCHQ, 5 metreye 3 metre büyüklükteki ekrandan delegasyonların yaptığı telefon görüşmelerini görsel bir şekilde gerçek zamanlı olarak takip etti. İngiliz ajanlarının BlackBerry görüşmelerine kadar her türlü iletişim aracı üzerinde takibat yaptıkları iddia edildi. Ajanlar sonra bunları 45 analiste dinletip rapor haline getirdi. Ajanlar ayrıca katılımcı ülkelerin ekonomi pazarlıklarıyla ilgili ne düşündüğünü İngiliz makamlarına raporlardı.

BELGELER FBI'DAN
The Guardian gazetesinin haberine göre, Bakan Mehmet Şimşek finansal piyasaları rahatlamaya yönelik kararlara uyup uymayacağı anlaşılmak üzere takip edildi. G-20 toplantılarında finansal düzenlemeler ve yeni reformlar tartışılıyordu. Söz konusu belgelerin ise eski FBI ajanı Edward Snowden tarafından The Guardian'a verildiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ: ARAŞTIRILIYOR
Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada iddiaların kaygı verici olduğu belirtildi. Müttefik bir ülkenin bu tür bir faaliyette bulunmasının mümkün olmayacağı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "İddialar doğruysa bu ilgili ülke açısından bir skandal teşkil eder. Bu konuda İngiliz makamlarının açıklama sunması beklenmektedir. Gerekli diplomatik girişimler yapılmıştır."

MEDVEDEV DE AJANDADA
Skandal ABD'ye de uzandı. ABD'li ajanların G-20 zirvesi için Nisan 2009'da Londra'ya gelen zamanın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i de dinlediği ortaya çıktı. Elde edilen bilgiler, İngiltere, Avusturya, Kanada ve Yeni Zelandalı yetkililerle paylaşıldı.

BROWN'IN ZOR GÜNLERİ
İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown'ın adı da olaya karıştı. Buna göre Brown 2009 yılındaki G-20 zirvesinde piyasalara daha fazla sıcak para sürülmesi G-20 Zirvesi'ndeki tüm imkanları kullandı. Ortaya çıkan bu skandal, Brown'ı köşeye sıkıştırdı.

ŞİMŞEK'TEN SERT AÇIKLAMA
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iddialar üzerine bir açıklama yaptı: "Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili araştırma yapıyor. Eğer bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır" dedi.