Derin ilişkiler

Ender Mermerci ve kızları Yosun, Tansa ve Derin, milyonluk mirasa kondu. Bu 3 isim, sosyetenin kraliçesi oldu. Cemiyet hayatındaki yerleri ise ünlü ailelerle kesişiyordu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2013 Güncelleme 24 Mayıs 2013, 20:32
Derin ilişkiler

İÇİNDEKİLER

Magazin dünyasının ve sosyetenin "kraliçesi" kimdir diye bir soru sorulsa, eminim Derin Mermerci ismi açık arayla birinci olur. Cem Uzan'la birlikteyken ismi tavan yapmıştı, ama ayrıldıktan sonra da cemiyet denen o alemin zirvesinde dolaşmaya devam ediyor. Sahi magazinle ilgilenmeyen hatta zerre kadar hoşlanmayanların bile beynine adeta adını nakşettiren Derin Mermerci kimdir? Soru basit ama cevabı o kadar uzun ve karışık ki... Yine de sizi sıkmadan adeta özetleyerek anlatmaya çalışalım, çünkü çok güçlü ve karmaşık bir ilişki ağından bahsedeceğiz.

TESCİLLİ GÜZEL MERMERCİ
Derin Hanım deyince akıllara hemen kendisi gibi magazin dünyasının diğer yıldızlarından olan annesi ve kız kardeşleri gelir. Anne ve kızlar, Paris_Match dergisi tarafından "Giyim kuşam için para harcamada limit tanımayan kadınlar" listesine dünyadan giren 14 isimden üçü işte bu hanımefendilerdir. Anne Ayşe Ender Mermerci, kızlarından önce de sonra da aslında o dünyanın kutup yıldızı gibidir, gündemden hiç düşmemiştir. Ender Hanım, güzellik yarışmasında Türkiye üçüncüsü olunca, mankenliğe geçiş yapar; o günlerde Türkiye'nin Brigitte Bardost'su olarak tanınır.

'ŞEYH'İN MÜRİDİ'
Oysa Ender Hanım'ın babası, kızı kadar tanınmasa da döneminin en ünlü hekimlerinden olan Dermatolog Prof. Dr. Hasan Reşat Sığındım'dır (1884-1971). Dr. Reşat Bey, Şam Tıp Fakültesi'ni kurmuş, İstanbul Üniversitesi'ne gelmiş ama 1933'teki ünlü üniversite reformu sırasında dışarıda bırakılınca, küserek 1934'te Afganistan'a gidip orada da Kabil Tıp Fakültesini kurmuş bir hocadır. Atatürk'ün bir türlü geçmeyen cilt hastalığını, davet edildiği Savarona yatında tedavi edince şansı döner. Dönen şansla birlikte, ömrünün sonuna kadar bileğinden çıkarmadığı, Atatürk'ün hediye ettiği altın kol saatiyle birlikte üniversiteye döner. İstanbul'daki muayenehanesini bir diş hekimiyle birlikte kullanır, o hekim de Üzeyir Garih'in babasıdır. Hatırlanacağı üzere Üzeyir Garih, bağlısı olduğu ve her hafta ziyaretine gittiği Küçük Hüseyin Efendi'nin mezarı başında öldürülmüştü. Ender Hanım, baba dostu Üzeyir Garih gibi Küçük Hüseyin Efendi'nin bağlılarından. Üzeyir Garih'in öldürülmesinden sonra Vehbi Koç'un kızı Sevgi Gönül, Hürriyet'teki köşesinde "Garih'in ziyaretine gittiği söylenen Nakşibendi Şeyhi'nin müritleri arasında teyzezâdemin eşi Ender Mermerci'nin de olduğunu öğrendim" diye yazmıştı.

20 YAŞINDAYKEN EVLENDİ
Bu satırlardan anladığınız üzere Koç Ailesi ile Mermerci Ailesi arasında yakın bir akrabalık var. Merhum Vehbi Koç ile merhume eşi Sadberk Hanım aynı zamanda teyze çocuklarıdır. Vehbi Koç'un kız kardeşi Hüsniye Hanım'ın eşi Emin Aktar da, Sadberk Hanım'ın kardeşidir. Yani teyze çocukları arasında iki evlilik var. Vehbi Koç'un teyzesi, Sadberk Hanım'ın da annesi olan Nadire Aktar'ın diğer kızı Adile Hanım da İhsan Mermerci'nin eşidir. Böylece Koç'tan Mermerci soyadına ulaşmış olduk... İşte Ender Hanım da İhsan Mermerci'nin gelini oluyor. Adile-İhsan Mermerci'nin oğlu merhum Ata Mehmet Mermerci de Ender Hanım'ın eşi, Derin Mermerci ve kız kardeşlerinin babasıdır. Bu evlilik esnasında Mehmet Bey 42, Ender Hanım ise 20 yaşındadır. Savunduğu fikirler yüzünden "Serbest Piyasanın Babası" olarak tanınan, 1992'de 63 yaşında vefat eden Mehmet Bey, bir zamanların ünlü tekstil firması Akfil'in sahibiydi.

AŞK KADINI!
Ender Mermerci'nin en küçük kızı olan Derin Mermerci'nin adı, yaşadığı aşklarla anılıyor. Bir zamanlar Fransa'ya firar eden Cem Uzan ile yaşadığı aşk ise tüm dünyaya haber oldu. Ancak bu birliktelik ayrılıkla sonuçlandı.

100 MİLYON DOLARLIK MİRAS
Ender-Mehmet Mermerci çiftinin üç kızının ortancası Tansa Mermerci Ekşioğlu, Koç Holding'in eski üst düzey yöneticisi olup da, asıl olarak BJK yöneticiliği esnasında tanınan Uğur Ekşioğlu'nun oğlu Can Ekşioğlu'yla evli. Uğur Bey'i hatırlatmak için şöyle diyebiliriz: Sergen Beşiktaş'ta oynarken, Uğur Ekşioğlu tarafından takımdan gönderilmişti. Uğur Bey, ordu-Mesudiyeli olup uzun yıllar Hürriyet'in başyazarlığını yapan ve şu anda CHP Milletvekili olan Oktay Ekşi'nin amcasının oğludur. Üçüncü kız kardeş Yosun Mermerci ise Lübnan asıllı, Fransız uyruklu Bankacı Oliver Reza'yla evlendi. Çiftin Alegra, Mehmet Alex ve Adrian isimli üç çocuğu var. Lady Diana, sevgilisi Dodi Fayed ile çok şüpheli bir kazada öldüğünde üzerindeki mücevherler Alexandre Reza markasını taşıyordu. Mösyö Oiver'in babası Alexandre, Paris'in en ünlü ve en zengin kuyumcusu. Öyle bir kuyumcu ki Cannes'ta açtığı sergiden çalınan bir kolyesi 1,8 Milyon Euro değerindeydi. Baba Mehmet Ata Mermerci'nin liberal ekonomiye dair yazıları, ilgililere ve Özal başta olmak üzere yetkililere gönderdiği mektupları Mehmet Barlas tarafından kitaplaştırıldı. Mehmet Bey'in muazzam servetinin kaynağı sadece Akfil değildi. Çok değerli antikalara sahip bir koleksiyonerdi ve kazancının büyük bölümünü, değeri katlanarak artan Boğaz'ın en değerli gayrı menkullerine yatırıyordu. Mehmet Bey, Akfil'in başındayken iki kardeşi Suha ve Sadullah Mermerci de şirketin ortağıydı. Ölümünden sonra Ender Hanım ve üç kızı, fabrikanın başına geçen kardeşlere çok büyük miras davaları açtılar. Sadece bir davada istedikleri para 100 milyon doların üzerindeydi. Sanıyorum o davaları kazandılar. Mehmet Bey'in kız kardeşi yani Tansa, Yosun ve Derin'in halası Süheyla Nihal Hanım ise Nihat Karaveli'yle evlenmiş. Gazeteci Nihat Karaveli, Gazeteci Orhan Karaveli'nin ağabeyidir. Karaveli Kardeşler, bir dönemin meşhur gazetesi Vatan'ın sahibiydi. Şimdiki Vatan değil elbette, Ahmet Emin Yalman'ın başyazarlığını yaptığı Vatan... Vehbi Koç, Karaveli Kardeşler'i de şirketlerine ortak yapmış. Bir gazete yazısına Mermerci'nin bağları sığmaz. Tansa, Yosun ve Derin Hanım'ın babaannesinin kardeşlerine yani Vehbi Koç'un diğer teyze çocuklarına ve doğal olarak da aynı zamanda teyzekızı olan Sadberk Hanım'ın diğer kardeşlerine hiç girmedik. Ne diyelim belki başka bir yazıda...

TÜRKİYE'NİN TEK KOT MARKASI AKFİL'Dİ
Ender Mermerci'nin eşi Ata Mehmet Mermerci, 1929'da İstanbul'da doğdu. Liberal görüşleriyle tanındı. Aile şirketi Akfil'de görev aldı ve 1992'de ölünceye kadar bu görevini sürdürdü. Türkiye'de jeane çok özenildiği yıllarda Akfil kot pantolonları tek markaydı. Yaşı tutanların hatırlayacağı iz bırakan Akfil reklamı ise telefonu açan kimsenin "Alo" yerine "Akfil" demesi halinde ikramiye kazanmasıydı.