Ünlü işadamlarına hapis şoku!

Pamukbank'tan kullandırılan kredilere ilişkin yapılan yargılamada karar çıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2013 Güncelleme 10 Mayıs 2013, 23:34
Ünlü işadamlarına hapis şoku!

İÇİNDEKİLER

Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin yeniden yapılan yargılamada, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Dinç Bilgin ise aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilerle ilgili, aralarında iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin'in de bulunduğu 5 sanıklı davaya ilişkin kararın Yargıtay'ca bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada, Karamehmet ile 3 sanık hakkında "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçundan açılan davanın zaman aşımı dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanık ve avukatlar esas hakkındaki son savunmalarını yaptı.

Savunmaların ardından duruşmada son sözleri sorulan sanık Dinç Bilgin, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek, "Ben o dönemde Etibank Yönetim Kurulu Başkanı'ydım, Pamukbank yönetiminde ne olduğunu bilemem. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

Sanık Mehmet Emin Karamehmet de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, beraatine karar verilmesini istedi.

Diğer sanıklar Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili de haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili hakkında "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçundan dava açıldığını belirterek, söz konusu davanın zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Heyet, dava konusu dönemde banka yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü olan sanık Orhan Emirdağ'ın "zimmet" suçundan 6 yıl 5 ay 23 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Banka yönetim kurulu üyesi olan sanık Osman Berkmen'in de "zimmet" suçundan 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren heyet, yine banka yönetim kurulu üyesi İsmail Sezer Bilgili hakkında da "zimmet" suçundan 5 yıl 2 ay 6 gün hapis cezasına hükmetti.

KARAMEHMET'İN TOPLAM 460 MİLYON TL'Yİ ZİMMETİNE GEÇİRDİĞİ BELİRTİLDİ
Mahkeme heyeti, suç tarihinde Pamukbank'ta yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan sanık Mehmet Emin Karamehmet'in, yönetim ve denetiminde bulunan bankaya ait toplam 460 milyon 563 bin 693 Türk lirasını kendisine ve şirketlerine menfaat temin ederek zimmetine geçirdiğini belirterek, sanığın "adiyen zimmet" suçunu işlediği anlaşıldığından 7 yıl 1 ay 16 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Heyet, sanık Dinç Bilgin'in, Pamukbank'a ait 16 milyon 236 bin 950 Türk lirasını "back to back" kredi olarak önce Pamukbank'tan kredi gibi kendisine ait grup şirketlerine aldığını, sonra da kendi bankası olan Etibank aracılığıyla karşılık kredi kılıfıyla sanık Karamehmet'e verdiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, Karamehmet'in zimmete geçirmesine iştirak edip, zimmet suçunu işlediğinden Dinç Bilgin'in 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Heyet, Bilgin'e verdiği cezayı, banka zararının tamamının soruşturmadan önce ödenmiş olması ve sanığın duruşmalardaki davranışlarını dikkate alarak, 1 yıl 11 ay 10 güne indirdi.