Alkol ve sigarayla ilgili yasaklar geliyor

Alkol ve sigaraya bazı yasaklar getiren kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklif yasalaşırsa alkollü içeceklerin reklamı ve araç kullanırken sigara içilmesi yasaklanacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2013 Güncelleme 10 Mayıs 2013, 20:44
Alkol ve sigarayla ilgili yasaklar geliyor

İÇİNDEKİLER

Alkollü içkilerin reklamını ve sponsorluğunu yasaklayan kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, sigara yasağının da kapsamını genişletiyor.

SİNYALİ BAŞBAKAN VERMİŞTİ
Başbakan Erdoğan, iki hafta önce yeni düzenlemenin sinyalini vermiş, alkollü içkilere karşı daha çok tedbir alınacağını söylemişti. AK Partili milletvekilleri, hem alkollü ürünler, hem de sigara yasağının genişletilmesine yönelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

"ALKOL"E REKLAM YOK
Teklife göre, alkollü içki tanıtımı ve reklamı yapılamayacak. Alkollü ürünlerin üzerinde, hem alkolün zararları, hem de içindeki alkol oranı yazılacak.

FESTİVAL YAPILAMAYACAK
Alkollü ürünlerin kullanılmasını teşvik eden kampanya ve festival gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Alkollü içki firmaları etkinliklere sponsor olamayacak. İçkiler, hediye ve promosyon olarak dağıtılamayacak.

ÇOCUKLARA SATILAMAYACAK
Alkollü içkiler, çocuklara satılamayacak, sadece izin verilen yerlerde satılabilecek, ancak buralarda içilemeyecek.

OTOYOLLARDA DA ALKOLE GEÇİT YOK
Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde ve otoyollarda da alkollü içki satılamayacak. Aynı şekilde internetten satılamayacak ve kargoyla gönderilemeyecek. İçki satılan yerlerle cami ve okulların arasında asgari 100 metre mesafe bulunacak.

Düzenleme, sigara yasağının kapsamını da genişletiyor.

SİGARA YASAĞI GENİŞLETİLİYOR
Taksiler dahil olmak üzere özel araçların sürücü koltuklarında ve bütün toplu taşıma araçlarında sigara içilemeyecek.

Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü sayılacak ve bu kanun hükümlerine tabi olacak.

Lokanta, kahve, kafeterya, birahane gibi eğlence yerlerinin açık alanlarında sigara içmeyenler için ayrı bir bölüm olacak.

Kuralları bir yıl içinde üç kez ihlal eden iş yerleri 1 aya kadar kapatılacak.