Bayram mesaisi!

İstanbul'da 4 yıldır bayram tadında kutlanan 1 Mayıs, bu kez taş kesti! İşçiler tatili fırsat bilip meydanları şenlendirdi. Ancak marjinal gruplar, yine sahnedeydi. Polis, sapanla bilye fırlatan ve taş atan göstericilere biber gazı ile müdahale etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2013 Güncelleme 02 Mayıs 2013, 01:29
Bayram mesaisi!

İÇİNDEKİLER

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm dünyayı sardı. Ancak İstanbul'da gaz havası vardı. İstanbul Valiliği, Taksim'deki çalışmalar nedeniyle meydanda kutlama yapılmasına izin vermedi. Ancak sendikalar ısrar etti. Bu gerilim marjinal grupların işine geldi.

Megakent'te dün 22 bin polis sabah erkenden göreve koştu. Beşiktaş, Şişli, Mecidiyeköy ve Beyoğlu'nda çeşitli gruplar Taksim'e yürümek istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Bazı göstericiler, polise taş, demir bilye, molotof kokteyli ve havai fişek attı.



MASKELİ GÖSTERİCİLER
Sokak aralarından çıkan yüzü maskeli ve eli taşlı provokatörler, bir anda ortalığı savaş alanına çevirdi. En hareketli bölge ise Şişli'ydi. Şişli'den Taksim'e yürüyüşe geçen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kortejine marjinal gruplar sızdı. Polis, olay çıkaran bu gruba su ve gazla müdahale etti. Gerginlik, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar'ın DİSK Genel Başkanı Kani Beko'ya 50 kişiyle Taksim'e çelenk konulmasına izin verileceğini söylemesiyle sona erdi.

TEKİN TAKSİM'E ÇIKTI
Beşiktaş'ta ise CHP'li bir grup oturma eylemi yaptı. Biber gazından etkilenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. İstanbul'daki önlemlerde farklı şehirlerden 19 tane Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) bekletildi. Kent helikopterle havadan denetlendi. Gün sonunda 72 kişi gözaltına alındı. 22'si polis memuru, 6'sı sivil olmak üzere 28 kişi de yaralandı.



POLİS TELSİZİNDEN İLGİNÇ MUHABERE
1 Mayıs nedeniyle çıkan olaylarda polis telsizi de ilginç muhabereye şahit oldu:
* TOMA'da su bitti merkez. Arada kaldık. İtfaiyeye çekin itfaiyeye çekin.
* Mühimmat gerekiyor merkez.
* Hastanenin içine gaz sokmayın.
* Polis müdürü: Orada arkadaşlarınız müdahale ediyor, bazılarınız seyrediyorsunuz.
* Benzincide mahsur kaldık merkez (8 polis)
* Ankara TOMA cevap vermiyor...
* Gaz sıkma diyoruz, sıkıyorsunuz. Sonra kendiniz etkileniyorsunuz.
* Grubu dağıttıktan sonra peşlerinden koşup enerjinizi harcamayın.

* İstanbul' da polis olaylarda farklı şehirlerden gelen 19 TOMA'yla birlikte toplam 37 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) kullandı. Her biri yaklaşık 10 ton su alan araçların 19'u Konya, Çanakkale, Balıkesir, Isparta ve Antalya'dan getirildi. TOMA'lar biber gazlı su da sıkabiliyor.

* Antikapitalist Müslümanlar adlı bir grup, iş kazalarında hayatını kaybedenler için Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kıldı. "Mülk Allah'ındır" yazılı pankart açtı.

* İstanbul Kadıköy'deki kutlamalar ise şenlik havasında geçti. Yaklaşık 5 bin kişi, şarkılar, türküler söyleyip halay çekti... Herkesin keyfi yerindeydi
...



BEKO'YA EKŞİ DESTEK
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, polisin biber gazından etkilendi. Elindeki limon ve su ile yüzünü yıkayan Beko, olaylar sonrasında yaptığı açıklamada, polisi eleştirdi. "Bir gaz bombası atılacaksa çetelere, mafyaya, ülkeyi taşeron ülke konumuna getirenlere atılması lazım. İşçiler gaz bombasını veya hakareti hak etmedi" dedi. Barış rüzgarlarının estiği bir ortamda, işçilere polis müdahalesini arzu etmediklerini kaydetti.

FEVKALADE ORANTILI
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, olayların ardından bir açıklama yaptı. Mutlu, şunları söyledi: "Sağduyulu aklıselim İstanbullular ve emekçi kardeşlerimiz Taksim'e gelmedi. Sayıları 3 bin 500 olan marjinal gruplar, yoğun saldırı gerçekleştirdi. Demir bilyeli, sapanlı, maskeli gruplar tarafından emniyet güçlerimiz geri çekilmeye zorlandı. Ancak polisimiz fevkalade orantılı bir müdahale yaptı."



LİSELİ DİLAN KOMADA
Liseli Dilan Alp, Tarlabaşı'nda çıkan olaylarda başından yaralandı. Kafatasında çatlak bulunan Dilan, beyin ameliyatına alındı. Ancak genç kızın durumunun kötü olduğu açıklandı. Ailesi, Dilan'ın başına polisin attığı gözyaşı bombasının isabet ettiğini söyledi. Yetkililer ise Dilan'ın marjinal grupların attığı taş sonucu yaralandığını belirtti.

43 YIL SONRA BİR İLK
İstanbul' da Taksim'e giden yollar, köprüler kapatıldı. 43 yıl sonra ilk kez Galata Köprüsü de açılarak trafik akışı engellendi. Vapurların iptal edilmesi üzerine özel tekneler Karaköy-Eminönü, Karaköy- Ortaköy, Karaköy-Kadıköy arası vatandaşları taşıdı. 2 TL'den başlayan taşıma ücreti 5 TL'ye kadar çıktı.



ÇAKMA TAKSİM!
1 Mayıs Taksim'de ne polis ne de biber gazı olmadan kutlandı. Ancak bu kutlama İstanbul'da değil Eskişehir'de yapıldı. Bir film çekimi için kurulan platoda inşa edilen ve Taksim Meydanı adı verilen alanda herhangi bir olay çıkmadı. Hatta temizlikçilerin iş malzemelerini kullanarak verdiği konser ilgi çekti

Mesut ER - Bülent ERGÜN - Recai KÖMÜR - Mustafa KAYA - Murat ŞENGÜL - Emin ÖZMEN - Hasan AY - Erhan ÖZTÜRK - Gülcan DEMİRCİ - Erdoğan YAPIK - Mesut ALTUN - Ali BALCI - Deniz DERİN - Ali ŞAHİN - Ali OKTAY - Emir SOMER - Zeynel YAMAN - Fatih ULAŞ - Pervin METİN - Ufuk KÖROĞLU - Yunus TİRYAKİ - Ferit ZENGİN