Akçakale Sınır Kapısı'nda çatışma

Şanlıurfa'nın Akçakale Gümrük Kapısı'nda, Suriyeli göçmenler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Çıkan çatışmada 1 polis memuru şehit olurken, 11 kişi yaralandı.

Giriş Tarihi 02 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 02 Mayıs 2013, 18:44
Akçakale Sınır Kapısı’nda çatışma

İÇİNDEKİLER

Gümrük kapısına gelen çok sayıda Suriyeli göçmen, Türkiye'ye geçiş yapmak istedi. Geçişlerin koordineli yapılmasını talep geden güvenlik güçleri ile göçmenler arasında çıkan tartışma kısa sürede taşların da kullanıldığı arbedeye dönüştü. Bu esnada gümrük kontrol kulübesinde belirsiz bir nedenle yangın çıktı. Daha sonra Suriye tarafından kim tarafından ateşlendiği belli olmayan mermiler nedeniyle 1 asker, 2 polis memuru ve 9 sivil yaralandı. Ağır yaralanan polis memurlarından biri kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNEMLERİ ALINDI

Şanlıurfa'nın Akçakale Gümrük Kapısı'nda, Suriyeli göçmenler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan arbede nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gümrük kapısı ve çevresine şerit çeken güvenlik güçleri, bölgedeki vatandaşları uzaklaştırıyor. Zırhlı askeri araçların bulunduğu kapı ve çevresinde ambulanslar da bekletiliyor. Bazı askeri araçların yönlerini sınırın diğer tarafına çevirdiği gözlendi. Olayda yaralananlar Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ve bazı askeri yetkililer, yaralıları hastanede ziyaret etti ve Akçakale Gümrük Kapısı'na giderek bilgi aldı. Olay yerinde çok sayıda güvenlik güçleri önlem aldı, giriş çıkışlar durduruldu.

"YAKLAŞIK BİN SURİYELİ PASAPORTSUZ GİRMEK İSTEDİ"
Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, Suriye sınırında yaşanan gerginliğe ilişkin, "Yaklaşık bin Suriyeli Akçakale Sınır Kapısı'ndan pasaportsuz girmek istedi ancak güvenlik güçleri bu duruma müsaade etmedi" dedi. Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırdan geçmek isteyen Suriyelilere polisin müdahale ettiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin grubu geri gönderdiğini ancak gruptakilerin kapıya taşla saldırıya başladığını ifade eden Ayhan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bin Suriyeli Akçakale Sınır Kapısı'ndan pasaportsuz girmek istedi ancak güvenlik güçleri bu duruma müsaade etmedi. Polisler onları geri gönderince, bizim gümrük kapısına doğru taşlı saldırıya başlamışlar. Ondan sonra bizim tampon bölgesinde bulunan kulübelerimizi yaktılar. Söndürdük. Olay yatıştı diye düşünerek geri çekildik. İdare binasına geldikten sonra baktık rastgele silah sıkmaya başladılar. İşin kötüsü bir polisimiz ağır yaralı. Onu Şanlıurfa'ya sevk ettik. Şimdi durum sakin ama ilçede bir tedirginlik var."

YARALILARIN DURUMU
Şanlıurfa Sağlık Müdürü Erdoğan Duran, olayda 12 kişinin yaralandığını açıkladı. Duran, arbedede yaralananlardan durumu ağır 2 polisin Şanlıurfa'ya sevk edildiğini belirtti. Diğer yaralıların tedavisinin Akçakale'de sürdüğünü ifade eden Duran, şunları kaydetti:

"Olayda 12 yaralı var. Bunlardan 7'si ateşli silahla, 5'i de arbedede yaralandı. Silahla yaralananlar arasında bir asker ile polis memurları Ferhat Avcı ve Mehmet Yenenci bulunuyor. Yaralı 4 vatandaşın kimliğini henüz tespit edemedik." Duran, ağır yaralanan polis memuru Serhat Avcı'nın Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alındığını bildirdi.