Kod adı: Azre

8'i Türk mühendis, 11 kişi Taliban tarafından kaçırıldı. Ankara operasyon için düğmeye bastı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2013 Güncelleme 23 Nisan 2013, 00:54
Kod adı: Azre

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin yüreğini ağzına getiren haber dün Afganistan'dan geldi. Afganistan'da, Türk şirketi Horasan Logistics'te çalışan 8 mühendis, firmaya ait inşaat çalışmalarını inceledi. Akşam saatlerinde ise firmaya ait MI-8 tipi helikopter ile dönüşe geçti. Ancak helikopter olumsuz hava koşulları nedeniyle Azre bölgesine zorunlu iniş yaptı. Helikopterde bulunan 8'i Türk mühendis, 1'i Rus ve 2 Afgan tercüman, Taliban militanları tarafından kaçırıldı. Şirket yetkililerinin Kabil Büyükelçiliği'ni uyarmasının ardından Türkiye devreye girdi. NATO'dan hava desteği de alınırken Büyükelçi Basat Öztürk Afgan makamlarıyla birlikte kaçırılan 10 kişiyi aramak için harekete geçti.

BAŞBAKAN'A BİLGİ
Dışişleri kaynakları Türk vatandaşlarının durumlarının iyi olduğunu ve araştırmaların sürdüğünü belirtti. Bu arada Afganistan'daki olayın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da gelişmeye ilişkin bilgilendirildi. Bakanlar Kurulu'na da konuya ilişkin bilgi verildi.

UNİFORMA BİLMECESİ
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit ise, Afganistan'da zorunlu iniş yapan helikopterdeki "ikisi tercüman 11 yabancıyı" rehin aldıklarını ifade etti. Ancak, bu kişilerin ABD askerleri olduğunu ileri sürdü. Mücahit, internet sitesinden yaptığı açıklamada, 11 kişinin Taliban'ın kontrolündeki güvenilir bir bölgeye götürüldüğünü belirtti. Mücahit, mürettebatı rehin alarak helikopteri ateşe verdiklerini ifade etti. Bu arada Mücahit, kaçırılanların üzerinde ABD askeri üniforması bulunduğunu fakat asker olduklarını inkar ettiklerini söyledi.

DIŞİŞLERİ TEYAKKUZA GEÇTİ
Türk makamları, Taliban militanlarının elinde bulunan 8 Türk'ün kurtarılması için her kanaldan harekete geçti. Rehinelerin ailelerine de konuyla ilgili birebir bilgi verildi.