S'ilik kardeş!

Kanser hastası Yücel Sabancı'yı hastalık değil kardeşi yıktı. Yüzde 100 uyumlu iliği bulunan kız kardeşi F.S, abisine ikinci bir hayat şansı vermedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2013 Güncelleme 10 Mart 2013, 00:31
S’ilik kardeş!

İÇİNDEKİLER

2 çocuk babası adam, kendisini kanserden kurtaracak kardeşi F.S'nin ilik nakline 'hayır' demesiyle şoke oldu. İzmir'de yaşayan Yücel Sabancı, 3 yıl önce cilt lenfoması (lenf kanseri) hastalığına yakalandı. Sabancı'nın yüzünde kızarıklıkla başlayan hastalık hızla tüm vücuduna yayıldı.

UTANDIRAN CEVAP
Hastalığın henüz başında olduğu için kemoterapi ile tedavi edildi. Ancak sinsi hastalık 3 ay sonra yeniden ortaya çıktı. Umudu iyice tükenen Sabancı'ya doktorları bu kez kendisinden alınan kök hücre naklini (otolog kök hücre nakli) önerdi. Fakat Sabancı 3 ay sonra yeniden başa döndü. Doktorları son çare olarak Sabancı'ya ilik nakli yapılmasına kararı verdi. İlik nakli kararı ile başladı Yücel Sabancı'nın dramı. Anne-babası, eşi, çocukları tüm aile seferber oldu. Sadece kız kardeşinin iliği yüzde 100 uyumlu çıktı. Kanserden kurtulacağı için sevinen Sabancı, kız kardeşinden aldığı, "Tiroidim var, ben veremem" sözüyle adeta yıkıldı. "Neden böyle yaptı bilmiyorum" diyen Sabancı, "Eşi de karşı çıkmaz. Doktorlar tiroidin ilik vermeye engel olmadığını anlattı. Ama o dinlemedi" şeklinde konuştu.

TEK DOZLUK MUCİZE
Kardeşinden umudunu kesen Yücel Sabancı'ya müjdeyi Prof. Dr. Muhit Özcan verdi. Sabancı'yı uluslararası bir araştırmaya dahil eden Özcan, haftada 1 kez 5 dakika damar yolundan uygulanan ilaçla iyileştirmeye başladı. Yüzündeki tömürde yüde 70 iyileşme oldu.

İLİK NAKLİ NASIL YAPILIR?
Kemik iliği nakli, kandan veya kemik iliğinden olmak üzere iki ayrı yöntemle toplanabiliyor. Her iki yöntem de yıllardır yapılıyor. İki yöntemde de bugüne kadar bir yan etki görülmedi. Bağışta bulunulan kök hücreler yeniden çoğalıyor. Vericide ne kan ne de kök hücre eksilmesi yaşanıyor.

Hüsniye ORAL