Bayram hav'ası!

İstanbul'daki Tuzla Hayvan Mezarlığı, bayramda ziyaretçi akınına uğradı. Vatandaşlar, bakıp büyüttükleri dostlarının mezarını suladı. Taşlarını yıkadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2012 Güncelleme 27 Ekim 2012, 01:12
Bayram hav’ası!

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı, üçüncü gününe girdi. Vatandaş kurbanlarını kesip, eş dost ziyaretine gitti. En hüzünlü buluşmalar ise mezarlıklarda geçirildi. Ancak "bayram havası"ndaki Türkiye'de bir ilk yaşandı! İstanbul'un ilk ve tek hayvan mezarı olan Tuzla Hayvan Mezarlığı, bayramda ziyaretçi akınına uğradı. Yıllarca sevgiyle bakıp büyüttükleri hayvanlarının mezarına giden ziyaretçiler, gözyaşlarına hakim olamadı. Kimisi kedisinin, kimisi köpeğinin kimisi de kuşunun mezarını ziyaret etti. Hayvanseverler, hediye olarak da mezarların başuçlarına sevimli dostlarının en sevdikleri oyuncaklarını koydu. Bununla da kalmayan vatandaşlar, hayvanlarına ait mezarları temizledi. Su döktü. Çiçek ekti. Ziyaretçilerden Prof. Dr. Ö. Kamil Doğan, "Prenses ve Mesut adlı iki kedim burada. Zaman zaman ziyaret edip, onların çok sevdikleri oyuncakları mezarlarının başına koyuyorum. Bu da bana anlatılamayacak kadar mutluluk veriyor" diye konuştu.

'KESTANE BURADA YATIYOR'
Bir yıl önce kaybettiği kedisini ziyarete gelen makine mühendisi Tülay Diker ise şöyle şunları söyledi. "Kedim Kestane burada yatıyor. Arkadaşlarımın kedileri, köpekleri, Pursy, Lucky, Haydar, Tombik, Köfte, Pirinç de burada. Daha niceleri ailelerinin ziyaretini bekliyor. Çünkü onlar bizim parçamızdı."

ÜCRETSİZ DEFİN YAPILIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan mezarlığa sahipli-sahipsiz tüm hayvanlar ücretsiz olarak gömülüyor. Buraya hayvanlarını gömmek isteyen kişilere yetkililer telefonla kayıt dosyası açıyor. İsteyen ise hayvanına özel mezar yaptırabiliyor.

DUA ALLAH'A OKUNUR
Profesör Saim Yeprem: Dua sadece Allah'a okunur. Tövbe edilir. Hayvanlara dua okumak ve mezar yaptırmak, sosyolojik bir konudur. Dua edilerek Allah hatırlanmış olur. Bu insanların hayvanlara taptığı anlamına gelmez.

BÖYLE BİR ŞEY OLMAZ
Ali Rıza Demircan: Hayvanlara mezar yaptırmak ve dua okumak Kur'an-ı Kerim'de yoktur. Çünkü hayvanlar imtihana tabi değildir. Bu yapılan sadece magazinsel bir olgudur. Hurafedir.

CAiZ DEĞiLDiR
İlahiyatçı Osman Ünlü: Dinimize göre hayvanların duaya ihtiyacı yoktur. Çünkü hayvanların ebedi yaşam için sorumluluğu olmaz. Bu nedenle hayvanlara dua okumak veya mezar yaptırmak caiz değildir.



Gülcan DEMİRCİ- Erdoğan YAPIK