Şakası yok

İstanbul'da merkez üssü Büyükçekmece olan 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bir çok noktada hissedilen sarsıntı halk arasında ciddi paniğe neden oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2012 Güncelleme 20 Ekim 2012, 00:00
Şakası yok

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da dün sabah saat 11.17'de meydana gelen deprem İstanbul'un bir çok noktasında hissedildi. Depremin yeri ve şiddeti hakkında ilk anda bilgi sahibi olamayan vatandaşlar panik yaşadı. Sokaklarda bulunan vatandaşlar bir anda koşturmaya başlarken, hemen herkes telefonlara sarılıp yakınlarına ulaşmaya çalıştı. Bu arada depremi en çok hisseden Büyükçekmece halkı, sokağa döküldü. Bazıları deprem öncesinde denizin çekildiğini öne sürdü. Çocukları için endişe eden veliler ise okullara akın etti.

SAKİN OLMAK GEREKİR
Veliler, çocuklarını dersten almak istedi. Ancak okul yönetimleri, endişe edecek bir şey olmadığı gerekçesiyle çocukları ailelerine vermedi. Depremin şiddetinin hasar yaratmayacak şekilde düşük olduğunun anlaşılması ile birlikte vatandaşlar rahat bir nefes aldı. AFAD Deprem Dairesi başkanı Murat Nurlu vatandaşların sakin olmasını isteyerek "Öncü ve artçısı olmayan bağımsız bir sarsıntı. Normal bir deprem. Vatandaşların sakin olması gerekir. Zemini kötü olan yerler için diğer ilçelerden de hissedilmesi mümkündür. Orada Kuzey Anadolu Fay zonu hareket ediyor. Küçük faylar olabilir, bunlar üzerinde gerçekleşmiştir" diye konuştu.

SANAL ALEM YIKILDI
Merkezi Büyükçekmece olan 3.8 büyüklüğündeki deprem sosyal medyada da anında yankı buldu. İşte o paylaşımlar:
Twitter'da ilk deprem twiti atmak için Fay hattında yaşamayı göze alacak insanlar var.
Acayip sallamış depremdir. Kesinlikle 1-2 saniye değildir. Korkudan titretmiştir.
İş yerinde panik havası oluşturan sarsıntı.. Ciddi anlamda sarstı..
Sallantıdan çok uğultusuyla beni ürkütmüş olan depremdir.
Merkez üssü kavramını iyice belleten depremdir. Merkezdeysen şiddet fark etmiyormuş.

5 GÜN ÖNCE TAHMİN ETTİLER
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği, dünkü depremi 5 gün önce tespit etti. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday "Marmara'da 5 civarında olup da önceden görmediğimiz deprem hiç olmadı. Tahmin yüzdemiz 70'ler civarında. Verilerde anormal görülen bir durum yok. 7 büyüklüğündeki bir depremin belirtileri bir ay önceden başlar. Marmara için şu anda büyük bir deprem beklentimiz yok" açıklamalarında bulundu.

NORMAL DEPREM
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara sarsınıtı ile ilgili "Olağan bir deprem. İlerleyen günlerde daha büyüğü olur mu bilmem, onu belirlemek imkansız. Marmara'nın karşılaştığı ve sıkca bildiğimiz bir depremdi" diye konuştu.

DEPREMCİK
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, merkez depremin öncü niteliğinde olmadığını belirterek, "Korkulacak bir şey yok. Bu bizim ölçümüze göre deprem değildir. Bu bir depremciktir" dedi.

KÜÇÜK FAYLARDA
Kandillİ Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, "Küçük faylar zaman zaman bu büyüklükte çok hafif ve hafif şiddette depremler üretebilmektedir" dedi.

BAĞIMSIZ
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem için "Bu sarsıntının olası Büyük Marmara Depremi ile ilgisi yok. Bağımsız bir deprem. Bunun gibi bir de Silivri ile Büyükçekmece arasında olası bir deprem beklenmektedir.


MESUT ER