Oxford vardı bağışladı

İbo'nun "Oxford vardı da biz mi gitmedik" dediği okul bir Türk'e hayran kaldı. Ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün'ün eşi üniversiteye 41 milyon dolar bağışladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2012 Güncelleme 01 Mart 2012, 01:47
Oxford vardı bağışladı

İÇİNDEKİLER

Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün'ün oğlu olarak İstanbul'da doğduğunda, kimse onun dünya çapında bir müzik adamı olacağını tahmin etmiyordu. Ancak 1947'de ABD'de kurduğu Atlantic Records adlı yapım şirketi, Ahmet Ertegün'ü zirveye taşıdı. Herkes bu ünlü Türk'ü konuşurken Ertegün, 2006 yılında hayatını kaybetti. İşte bir müzik efsanesi olarak anılan ünlü işadamı, bu kez de bağışla hafızalara kazındı. Merhum Ahmet Ertegün'ün eşi Mica Ertegün, İngiltere'nin en prestijli eğitim kurumlarından biri olan Oxford Üniversitesi'ne 41 milyon dolar (72 milyon TL) bağışladı. Londra'da bir basın toplantısı düzenleyen Mica Ertegün, eşinin, sanata ve bilime çok değer verdiğini söyledi.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ
Ertegün, "Dünyada bu kadar fazla çatışma varken, bilimin potansiyelini zenginleştirmek çok önemli " dedi. Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten da Ertegün ailesine cömert bağışı için teşekkür etti. Rektör Yardımcısı Prof. Andrew Hamilton ise "İngiliz hükümetinin eğitime katkılarının azaldığı günümüzde, cömertlikle verilen destekler, beşeri bilimlerin gelecek nesillere ulaştırılmasına imkan tanıyacak" dedi. Bu arada Ahmet Ertegün adına Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan öğrencilere Oxford Üniversitesi tarafından burslu okuma imkanı veriliyordu.

35 ŞANSLI ÖĞRENCİ
Oxford'dan yapılan açıklamaya göre, bağışlanan parayla "Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı" başlatılacak. 2012 Aralık ayında başlayacak programa ilk etapta 15 yüksek lisans öğrencisi kabul edilecek. Bu sayı sonraki senelerde 35'e kadar çıkacak. Programa kabul edilen öğrenciler, 5 katlı "Mica ve Ahmet Ertegün Evi"ni de araştırma merkezi olarak kullanabilecek. Evde ayrıca öğrencilere yönelik etkinlik gerçekleştirilecek.

STARLARIN PATRONU
1923'de İstanbul'da doğan Ahmet Ertegün, 1947'de sadece 10 bin dolar sermayeyle Atlantic Records şirketini kurdu. Adım adım büyüyen Ertegün, John Coltrane, Eric Clapton, Ray Charles, The Rolling Stones, Led Zeppelin ve daha birçok ünlü sanatçının kariyerine yön verdi. Ertegün'ün çalıştığı Türk sanatçılar arasında ise sadece Tarkan vardı.