Polis, hırsızlara karşı evleri kilitliyor

Bursa Emniyet Müdürlüğü, evden hırsızlık suçlarını önlemek amacıyla, yapılan suç analizinde riskli görülen bölgelerdeki 1000 evin kapı göbek kilidini, 'Güvenli Evler, Gülümseyen Yüzler' adlı proje kapsamında değiştiriyor.

Giriş Tarihi 03 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 03 Ocak 2012, 13:17
Polis, hırsızlara karşı evleri kilitliyor

İÇİNDEKİLER

Proje kapsamında evlerin PVC kapı ve penceresine güvenlik mandalı ile balkonlara harekete duyarlı sensörlü lambalar da takılacak. Böylece hırsızların eve girmesinin zorlaştırılacak. Emniyet yetkilileri müteahhitlerin binaları yaparken estetiği ön planda tuttukları, oysa güvenliğin de göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Toplum Destekli Polislik (TDP) Şubesi tarafından geliştirilen 'Güvenli Evler, Gülümseyen Yüzler' projesi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kale Kilit firmasının katkılarıyla hayata geçirildi. Projeyle 1000 evin güvenlik açısından güçlendirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında belirlenen evlerin daire kapı kilit göbekleri daha yeni ve güvenliği artırılmış nitelikli kilit göbekleri ile değiştiriliyor. PVC pencere ve balkon kapılarına malzeme esnekliğini engelleyecek ilave güvenlik mandalı takılacak.

Mahalle polislerinin suç oranları ve ekonomik düzeyini göz önüne alarak merkez Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde belirlediği üç mahallede 1000 ev tespit edildi. Hırsızlık olaylarının önüne geçmeyi planlayan Bursa polisi, belirlenen evlere öncelikle güvenli kapı kilit göbeği taktı. Eve girmek isteyen hırsız, güvenlikli özelliği bulunan göbek kilidini kırsa bile, kırılan parçanın göbekte sabit kalmasıyla amacına ulaşamadan evden ayrılacak.

Yapılan suç analizlerinde riskli görülen Nilüfer ilçesi Konak Mahallesi Olgun Sokak'taki Ilgın Apartmanı'nda oturan emekli ev hanımı Yücel Avcıl'ın (54) evine gelen ekipler evin güvenliğini artıracak aparatları taktı. TDP Şubesi'nde Konak Mahalle Polisi olarak görev yapan Ahmet Aktaş nezaretinde yapılan ziyarette elektrik teknisyeni evin balkonunun lambasını harekete duyarlı sensörlü lambayla değiştirirken kilit firması görevlisi de daire giriş kapı kilit göbeğini değiştirdi. Görevliler, evin PVC kapı ve pencerelerine 'güvenlik mandalı' taktı. Mandalın içeriye girmek istediği hırsıza zaman kaybettirmesi hedefleniyor. Balkonu da unutmayan Toplum Destekli Polisler, belirlenen evlerin balkonlarına sensörlü lamla taktı. Balkonda beliren kişiyle beraber lambalar otomatik olarak yanacak ve hırsızlık zanlısı çevreden görülebilecek.

DAHA ÖNCE 3 KEZ HIRSIZ GİRMİŞ

Ev sahibi Yücel Avcıl, daha önce üç kez hırsız girdiği evde kendi imkanlarıyla güvenlik önlemleri aldıklarını söyledi. Polisin çalışmasını yerinde bulan Avcıl, yaşadığı hırsız anısını da gazetecilere anlattı. Avcıl, "Bir gün evi badana yapmıştık. Evin havalanması için sabah erken saatlerde kapı pencereleri açmıştık. Eşim hava almak için balkona çıkıp içeriye girdiğinde koridorda hırsızla karşılaşmıştı. O günden sonra çok korktuk. Daha önce üç kez hırsız girmişti evimize. Artık evimiz daha güvenli." dedi.

"KAPI KİLİDİNİZİ DEĞİŞTİRİN"

Ev sahibi Yücel Avcıl'a projeyle ilgili bilgi veren TDP Konak Mahalle Polisi Ahmet Aktaş ise vatandaşların hırsızlığa karşı tedbirleri artırmasını istedi. Aktaş, "Yeni çıkan kilitle birlikte evin giriş kapısı daha güvenli hale geliyor. Hırsız kilidin dışta kalan bölümünü kırsa bile ieçeride kalan sabit bölüm sebebiyle kapıyı açamıyor." diye konuştu.

"1000 EVİ HIRSIZLIĞIN ÇOK OLDUĞU BÖLGELERDEN SEÇTİK"

Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Himmet Özcan da Türkiye'de ilk defa uygulandığı belirtilen projeyle 1000 eve takılması planlanan kapı göbek kilidi, PVC kapı ve pencerelere güvenlik mandalı ile balkonlara harekete duyarlı sensörlü lambalar takılacağını söyledi. Şube Müdürü Özcan, kilit ve diğer aparatların montajının Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kale Kilit tarafından tarafından ücretsiz olarak yapılacağı açıklandı. Ekiplerin hırsızlığın çok olduğu bölgelerdeki evlerin eksikliklerini not aldığını vurgulayan Özcan, TDP görevlisi polisler eşliğinde yapılacak montaj işlemlerinin randevu sistemine göre yapılacağını kaydetti. Özcan, 'Güvenli Evler Gülümseyen Yüzler' projesinin sonuçlarının Bursa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube ve Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince hassasiyetle takip edileceği belirtildi. Proje sonuçlarının da akademisyenlerce masaya yatırılacağını belirten Asayiş Şube Müdürü Özcan, ev inşa eden vatandaşların da güvenlik tedbirlerini unutmamalarını istedi.