Depremzedelere toplanan yardımlar köpeklere yem oldu

Van'da yaşanan deprem felaketinin ardından toplanan bazı yardımların afet bölgesine gönderilemediği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 04 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 04 Kasım 2011, 15:45
Depremzedelere toplanan yardımlar köpeklere yem oldu

İÇİNDEKİLER

Hadımköy'de kargoyla Van'a gönderilmek üzere PTT'ye teslim edilen yardım kolilerinin kuruma ait garajda istiflendiği ve buraya giren köpeklerin kolilerini parçalayarak yiyecekleri etrafa saçtığı iddia edildi. PTT yetkilileri ise, Van Valiliği'nin ellerindeki sevkiyatı eritebilmek için yardım kamyonu talebini kestiğini söyledi.

Avcılar'da ikamet eden Van'lı Ahmet K., memleketinde yaşanan deprem sonrası çevresinde yardım seferberliği başlattı. Yatak, katalitik soba, battaniye, giyecek, hazır gıda, bebek maması ve bezi gibi paketlerden oluşan yardım kolilerini Van'a gönderilmek üzere 26 Ekim günü Büyükçekmece PTT'ye teslim etti. Aradan geçen 10 günün ardından yardımların Van'da nereye gönderildiğini öğrenmek isteyen Ahmet K., gördüğü manzara karşısında şoke oldu. Yardımların toplandığı Hadımköy PTT Kargo İşleme Merkezi'ne giden Ahmet K., topladıkları malzemelerin yanı sıra üzerinde Kızılay amblemlerinin de bulunduğu yardım kolilerinin araç garajında üst üste istiflendiğini hatta bazı kolilerin garaja giren hayvanlar tarafından adeta eşelenerek yiyeceklerin yerlere saçıldığını gördü.

Binlerce kişinin iyi niyetleri sonucu depremzedeler için toplanan yardımların bölgeye ulaştırılmamasını bir yana bırakan Ahmet K., kolilerin garaj içinde gelişigüzel istiflenmesine gönlünün el vermediğini belirtti. Bazı yiyecek kolilerini köpeklerinin yırtarak parçaladığını anlatan Ahmet K., yetkililerin kendisine verdiği cevapla ikinci bir şok daha yaşamış. Yardımların gönderilmemesi konusunda kendisine bilgi verilen Ahmet K. hayırsever insanların iyi niyetlerinin heba edildiğini söyledi. Ahmet K., yetkililerin, "Van Valiliği, 'Koyacak yer yok, yardımları kabul edemiyoruz.' diyor. Yardımları götürecek olan tırlar da Van'a gitmek istemiyorlar." şeklinde kendilerini savunduklarını ifade etti.

KÖPEKLER YARDIM KOLİLERİNİ PARÇALAMIŞ

Aile yakınlarının da depremde zarar gördüğünü dile getiren Ahmet K. şöyle konuştu: "Topladığımız yardımlar 1 haftadır gönderilmemiş. Posta toplama merkezine müdürle beraber girdim. Gördüğüm manzara iç açıcı değildi. İçerden çıkan köpekleri gördüm. İçerde üst üste atılmış malzemeler, yırtılmış ve parçalanmış koliler vardı. Bir köpeğin kolileri parçalayarak içindeki makarna ve şekerleri yediğini gördüm. Yaklaşık 1 saat orada durdum. Arabalar buraya gelip içindeki koliler savurarak üst üste atılıp gidiliyorlardı. Topladığımız sobalar kullanılamaz durumdaydı."

Yetkilileri ilgisizliği ve vurdumduymazlıkla suçlayan Ahmet K., "İnsanlar orada yardım beklerken güya Van Valiliği yardımları kabul etmiyormuş. Yardımları koyacak yerleri bulunmuyormuş. TIR'lardan malzemeler boşaltılamadığı için buradan göndermiyorlarmış. Her gelen TIR şoförü Van'a gideceğini duyduğu zaman kaçıp gidiyormuş. Ben Van Valiliği'nin böyle bir şey yapacağına inanmıyorum. Birçok insan hala yardım bekliyor. Kendi ailem bile arabanın içinde yatıyor. Çadır yolladık onlar da gitmemiş. Herkesin duyarlı davranmasını istiyorum. Aralarında engelli insanlarında bulunduğu hayırseverler yorgan alıp oraya gönderiyorsa bu durum yaşanması çok berbat bir iştir. Garajdaki manzarayı gördüğümde içim acıdı." diye konuştu.

Görüşünü aldığımız PTT İstanbul yetkilileri ise, Van Valiliği'nin şu anda yardım kamyonu talebini kestiğini söyledi. Valiliğin ellerindeki sevkiyatı eritebilmek için bu yola gittiğini ifade eden yetkili, "Bize gelen emir 'şu an da sevkiyatları biriktirin. Şu anda depomuz orası gözüktüğü için arkadaşlarımız orada toplamaya başladı, ve tasnifi yapılıyor. Van kargolarını biz de bir yerde istifliyoruz ve sınıflandırıyoruz. Orada tasnif işlemi yapılıyor. Art niyet aranmaması gerekir." ifadelerini kullandı.