İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Kurtarma çalışmaları devam ediyor... İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Giriş Tarihi 24 Ekim 2011, 00:00 Güncelleme 24 Ekim 2011, 13:52
İşte dakika dakika tüm gelişmeler

İÇİNDEKİLER

Van'da meydana gelen depremde büyük hasar oluşan Erciş ilçesinde havanın karanlık olması yüzünden güçlükle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde hız verildi.

10-59 - Viktor Yanukoviç'ten taziye mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğünde depremdeki kayıplar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi.

10-50 - 2'si çocuk 3 kişi daha kurtarıldı

Erciş'e bağlı Cami Kebir Mahallesi Alkanat Caddesi'ndeki, 6 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Erkan Gürbüz ile 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuğa ulaştı. Enkaz altından çıkarılan Gürbüz ve çocuklar, ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı.

10-40 - Enkazından çıkarıldı, kalp krizinden öldü

Patnos İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı,yaklaşık 15 saat göçük altında kaldı. Sabaha karşı saat 5.00 sıralarında enkaz altından çıkarıldı. Ayağında kırık olan Yardımcı, olay yerinde yapılan müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildi. Mustafa Yardımcı, Erzurum'a 25 kilometre kala ambulansta geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

10-36 - Kocaeli'nden Van'a yardım

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Van ve çevresinde depremden etkilenen vatandaşlar için günde 6 bin kişiye yetecek sıcak yemek çıkartacak. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 7 tonluk yiyecek malzemesi pazar günü gece yarısı yola çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bir hafta boyunca 12 personeli ile Van Erciş'te görev yapacak.

10-35 - Kandilli'den bir ekip Van'a gitti

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden bir ekip Van'a gitti. Van'a giden enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, enstitünün Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat ile Jeofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar, deprem bölgesini yerinde inceleyecek.

10-23 - Alparslan Üniversitesinde eğitime 2 gün ara

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden dolayı Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) eğitime 2 günlük ara verildi. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirine telefonla bilgi veren Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitede eğitim gören öğrencilerin çoğunluğunun depremin yaşandığı Van ve çevre illerden olduğunu söyledi.

10-19 - Orgeneral Özel, taziye mesajı yayımladı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Orgeneral Özel:''Van ve çevresinde, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen müessif deprem olayında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar, yüce milletimize başsağlığı dileriz.''

10-16 - Bingöl'den deprem bölgesine yardım

Bingöl Belediyesi Van'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye arama kurtarma ekibi ile yardım malzemeleri gönderdi. Van'ın merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bulunan merkez üssü Tabanlı köyünde 7.2 büyüklüğündeki çok şiddetli deprem sonrası, Bingöl Belediyesi tarafından oluşturulan 6 kişilik kurtarma ekibi, 8 bin adet ekmekle deprem bölgesine hareket etti.

10-04 - Erzurum'daki hastanelerinde izinler kaldırıldı

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Van`da meydana gelen depremle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Atatürk Üniversitesi`nin de bazı hazırlıklar yaptığını açıkladı. Koçak, ihtiyaç duyulması durumunda depremde yaralanan vatandaşların tedavilerinin Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde yapılabileceğini bildirdi.

09-53 - Muş'tan yardım malzemeleri Van'a gönderildi

Muş Valisi Ali Çınar, depremin meydana geldiği Van'a yardım ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi. Vali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin il merkezinde ve ilçelerinde hissedildiğini ancak Muş'ta can kaybı olmadığını ifade etti.

09-51 - Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını gönderdi


Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını deprem bölgesine gönderdi. Olağanüstü Haller Bakanlığının internet sitesinden verilen bilgiye göre, bugün TSİ 09.00'da yeni bir uçak ile 46 kişilik yardım ekibinin Van'a hareket ettiği bildirildi. Açıklamada, uçakta yardım ekibinin yanı sıra yardım malzemesinin bulunduğu kaydedildi.

09-50 - Google'dan,'Kişi Bulucu' hizmeti

Google, daha önce Haiti ve Japonya depremleri sırasında kaybolan insanlanları bulmak için hizmete sunduğu 'kişi bulucu' hizmetini Türkçeleştirerek hizmete sundu.

09-39 - TTK'dan deprem bölgesine 41 kişilik ilk ekip

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) deprem bölgesine giden 41 kişilik madencilerden oluşan ilk ekip kurtarma çalışmalarına Van'ın Erciş ilçesinde başladı, 50 kişilik ikinci ekip de Ankara'dan Van'a uçakla hareket edecek.

09-35 - Sabit hatlardan arama ücretsiz

Telefon ile ADSL hizmetinin kesintisiz olarak verilmeye devam edildiği afet bölgesinde bulunan vatandaşlar, sabit telefonlarından 23-24 Ekim 2011 tarihlerinde şehir içi ve şehirlerarası tüm aramaları ücretsiz yapabilecek. Ankesörlü telefonlardan da şehir içi ve şehirlerarası görüşmeler kart kullanmadan ücretsiz gerçekleştirilebilecek.

09-19 - Bingöl'den arama kurtarma ekibi gönderildi

Bingöl'den deprem bölgesine 30 araç ve 102 personelden oluşan arama kurtarma ekibi ile gıda maddesi gönderildi. Bingöl Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından Valilik Kriz Merkezi'nin acilen toplandığı, deprem bölgesine gönderilecek yardımların koordine edildiği bildirildi.

09-15 - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Van'a gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Yaşanan olay gerçekten çok ciddi. Devlet bütün imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor. Ölenlere baş sağlığı diliyoruz'' dedi. Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda, Van'a giderken yaptığı açıklamada, Van merkez, Erciş ve Muş'a gideceklerini ve orada tabloyu daha net göreceklerini belirtti.

08-54 - Van'a yardım malzemesi sevki sürüyor

Van'daki depremin ardından Türk Kızılayı'nın 116 kişilik uzman ekibi deprem bölgesine ulaştı. Yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmaları devam ediyor. Türk Kızılayı, bölgeye sürekli çadır ve battaniye sevk ediliyor. Bölgeye gönderilen çadır sayısı 7 bin 496'ya, battaniye sayısı 22 bin 229'a ulaştı. Bölgede sıcak yemek dağıtımına başlayan kurum, psikologları ile de halka psikososyal destek veriyor.

08-49 - Yaralılardan bir kısmı uçaklarla Ankara'ya getirildi

Van'daki depremde yaralananlardan bazıları uçaklarla Ankara'ya getirildi. Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından enkazdan yaralı kurtarılan depremzedeler, çevre illerdeki hastanelerin yanı sıra büyükşehirlere de sevk edilmeye başlandı. Gecenin ilk saatlerinde 7 yaralı askeri uçakla Ankara'ya getirildi. Etimesgut Askeri Havaalanı'na inen uçaktaki yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

08-30 - Enkazın altından 3 kadın sağ olarak çıkartıldı

Depremin vurduğu yerlerin başında gelen Erciş'te, çöken 6 katlı binanın altından 3 kadın sağ olarak çıkartıldı. Yaralı olarak kurtarılan bayanlardan biri de Üsteğmen Onur Eryaşar'ın öğretmen nişanlısı Gül Karaçoban oldu.

08-22 - Erciş caddelerinde ambulanslar güçlükle ilerliyor

Depremde en büyük kaybın verildiği Erciş ilçesinde ambulanslar, caddelerden güçlükle ilerliyor. Bazı binaların dar yollara doğru yıkılmış olması ve hatalı parklar, ambulansların hızlı hareketine mani oluyor. Bazı yerlerde askerler, trafiğe düzen vermeye çalışıyor. Değişik il ve ilçelerden gelen ambulanslar, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu.

08-04 - Van ve ilçelerinde 213 artçı sarsıntı meydana geldi

Van'da dün saat 13.41'de meydana gelen depremin ardından bugün saat 07.30'e kadar 213 artçı sarsıntı meydana geldi. Dün 13.41'de meydana gelen 7,2 olan depremin ardından en şiddetlileri 5,7 ve ve iki defa 5,5 olan birçok artçı sarsıntı oluştu. Van'daki sarsıntıların yanı sıra Ağrı, Bitlis, Muş, Iğdır, Kars ve Erzurum'da da ayrıca en büyüğü 3,8 şiddetinde olan toplam 37 deprem oldu. 7.2'lik depremin ardından gece boyunca toplam 213 artçı sarsındı meydana geldi.

07-08 - Van'da kurtarma çalışmaları gece boyunca aralıksız sürdü

Gece boyunca sarsıntıların devam ettiği kentte, arama kurtarma ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Van'da dün meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından, artçı sarsıntılar gece boyunca devam etti. Vatandaşlar, geceyi valilik bahçesinde, parklarda, binalardan uzak boş alanlarda ve Et-Balık Kurumu bahçesinde kurulan çadır kentte geçirdi. Ateş yakarak ısınmaya çalışan vatandaşlar, sabah namazını camilerde kıldı.

06:45 - Enkaz altından gelen ses, umutları tazeledi

Van'da meydana gelen depremde arama-kurtarma çalışmaları, gece boyunca devam etti. Çalışmalarda, Ankara İtfaiye personeli, enkaz altında bulunan 3 kişiye sesli olarak ulaşınca heyecan yaşandı. Anında oksijen tüpleriyle enkaz altındaki kişiye nefes alması için oksijen veren ekipler, bir yandan da enkaz altındakilere moral aşılamaya çalıştı. Enkaz altında 3 kişi olduklarını söyleyen Halil isimli şahıs ve diğer 2 kişiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

05-20 - Erciş ilçe stadında Kızılay çadırları kuruldu

Van'da meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayı'na ait çadırlar, halka dağıtılmaya başlandı. Erciş ilçe stadındaki çadırların kurulumuna askerler de yardımcı oluyor. Elektriklerin halen kesik olduğu ilçede vatandaşlar sokakta yaktığı ateş etrafında ısınmaya ve etrafını aydınlatmaya çalışıyor. Yardım ekipleri, yorgunluk ve uykusuzluktan çalışmalarına zorlukla devam ediyor.

04:28 - Şahin: Erciş'te 117, Van'da 100 can kaybı var


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsılan Van merkezde 100, Erciş ilçesinde ise 117 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Erciş'te gece geç saatlerde basın açıklaması yapan Bakan Şahin, Erciş ilçesinde 80 tane çok katlı binanın çöktüğünü aktardı. Bu binaların yarısında canlı veya vefat etmiş insan bulunduğunu belirten Şahin, bunlara yönelik kurtarma çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Şu ana kadar Erciş merkezde 117 kişinin deprem sonucu hayatını kaybettiğini açıklayan İçişleri Bakanı, Van merkezde de 100 civarında kayıp olduğunu kaydetti. Bakan Şahin, yaralı sayısını da, Van merkezde 350, Erciş ve köylerinde ise 740 olarak açıkladı.

03:01 - Erciş'te artçı depremler devam ediyor

Van ve ilçelerinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından arçı sarsıntılar devam ediyor. Saat 13.41'de meydana gelen depremin ardından Van ve çevresi beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Birkaç dakika aralıklarla devam eden ve 3 ile 5 arasında değişen büyüklüklerdeki artçı depremlerin en son hissedilenlerin biri de saat 02.34'de 3,9 ve 02.37'de 3,5 büyüklüğünde gerçekleşti.

02:55 - Okullar bir hafta tatil edildi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da eğitime 1 hafta ara verildiğini bildirdi. Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van Devlet Hastanesine yaptığı ziyarete eşlik etti. Ziyaret sırasında öğrencilerin 3 günlük tatilin yetmeyeceğini söylemesi üzerine Dinçer, Van'da okulların bir hafta tatil edildiğini söyledi.

02:49 - Bin 200 kişiye sıcak yemek dağıtıldı

Van Valiliği tarafından Et Balık Kurumunun bahçesinde kurulan çadırkente bin 200 kişilik sıcak yemek dağıtıldı. Van'daki depremin ardından Kızılay tarafından gönderilen 500 kişilik çadırkent Van-Erciş karayolundaki Et Balık Kurumu bahçesine kuruldu.

02:43 - Erdoğan, hastaneyi ziyaret etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Devlet Hastanesini ziyaret etti. Erdoğan, Van merkezde bazı binaların enkazında yaptığı incelemelerin ardından, Van Devlet Hastanesine geldi. Erdoğan, yaralılarla bir süre sohbet etti.

02:30 - 7 depremzede Ankara'ya getirildi

Van'da meydana gelen depremde yaralanan 7 kişi gece saatlerinde Ankara'ya getirildi. Askeri uçakla Ankara'ya getirilen yaralılar ambulanslarla Etimesgut Askeri Havaliman'ından alınarak Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi ve burada tedavi altına alındı.

02:08 - AFAD: 138 ölü, 350 yaralı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen depremde saat 00.30 itibarıyla 138 kişinin öldüğünü, 350 kişinin yaralandığını ve 970 binanın yıkıldığını bildirdi.

02:08 - 138 kişi öldü, 970 bina yıkıldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen depremde saat 00.30 itibarıyla 138 kişinin öldüğünü, 350 kişinin yaralandığını ve 970 binanın yıkıldığını bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, 44 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 4 Türk Hava Yolları ve 7 askeri olmak üzere toplam 11 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildi. 02:05 - İzmir ve Manisa'dan 134 kişilik ekip

İzmir ve Manisa'dan 134 kişilik sağlık ve arama-kurtarma ekibi uçakla Van'a hareket etti. İzmir Valiliği'nin koordinasyonu ile yapılan çalışma sonrası Van'daki arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere çeşitli kurum ve kuruşlarda görevli ekiplerle irtibat sağlandı. 01:40 - Şişli'den Van'a 3 kamyon malzeme

Şişli Belediyesi, depremzedelere ulaştırılmak üzere 3 kamyon malzemeyi Van'a gönderdi. Şişli Belediyesi, 28 mahalle muhtarıyla birlikte, esnaf ve vatandaşların da desteğiyle ilçeden ısınma, gıda, sağlık ve giyimden oluşan yardım malzemelerini Van'a göndermek üzere topladı.

01:35 - Sivas'tan 1230 afet çadırı gönderildi

Van'daki depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Türk Kızılayı Sivas Yerel Afet Şefliği'nden 4 tır dolusu 1230 adet afet çadırı deprem bölgesine gönderildi.

01:30 - Doğu'da yardım seferberliği

Van'da meydana gelen depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerden depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı. Ağrı ve Sarıkamış ilçesinden 14 kamyon yardım malzemesi bölgeye gönderildi.

01:10 - Erdoğan: 138 kişi hayatını kaybetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da meydana gelen depremde il merkezinde 93, Erciş'te ise 45 olmak üzere 138 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Erdoğan, Van'da meydana gelen depremin ardından vatandaşların ağır hasarlı evlere girmemeleri yönünde çağrıda bulunarak, ''Kışın soğuğunda vatandaşımızı kendi halinde bırakacak değiliz'' dedi.

00:57 - Kızılay: 96 kişilik ekip bölgeye ulaştı

Türk Kızılayı, 96 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığını belirterek, yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen deprem sonrası çadır ve battaniye sevkinin sürdüğü, 3 bin 757 çadır ve 10 bin 878 battaniyenin bölgeye gönderildiği belirtildi.