Hepimiz yıkıldık

Yeraltındaki kabus kendini yine hatırlattı. Van 7.2 şiddetindeki depremle sarsıldı. En büyük darbeyi Erciş aldı. İlçede 25 bina ve bir öğrenci yurdu yıkıldı. Kandilli Rasathanesi ise can kaybının bini bulabileceğini açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2011 Güncelleme 24 Ekim 2011, 02:34
Hepimiz yıkıldık

İÇİNDEKİLER

YÜREĞİMİZ 24 ŞEHİDİN ACISIYLA YANDI...
Gözyaşları içimize aktı... Ancak o gözyaşları bu kez depremin kırdığı çatlaktan sızdı... Kendini bir kez daha hatırlatan deprem, dün saat 13:41'de Van'da yaşandı. 7.2 şiddetindeki depremin merkez üssü ise Tabanlı Köyü oldu. 25 saniye süren deprem, 1 milyonluk Van'ı savaş alanına çevirdi. Van kent merkezinde 10 bina çöktü. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı bir binanın enkazında ise çok sayıda vatandaş kaldı. İlk etapta enkaz altından çıkartılan 10 kişi, hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kent merkezinde arama kurtarma çalışmaları sürerken Van'a 40 kilometre uzaklıktaki Erçiş ilçesinde ise tam anlamıyla bir can parazı yaşanıyordu.

'ANLATILACAK GİBİ DEĞİL'
90 bin nüfuslu Erciş'te 55 bina, 130 kişilik bir öğreci yurdu ve 2 otel yıkıldı. Erciş'te özellikle Vanyolu, Çınarlı, Atatürk ve Kışla ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasar oluştu. Saatler ilerledikçe Erciş'ten ölüm sesleri gelmeye başladı. Van'da 93, Erciş'te 45, Bitlis'te de 1 kişi hayatını kaybetti, 900'den fazla kişi de yaralandı. Başbakan Erdoğan Erciş'te yüzlerce kişinin enkaz altında olduğunu söyledi. Yüreği yanan Erciş'te telefon ve elektrik hatları hasar gördü, bazı yollar kapandı. Bu sırada ekranlarda Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu'nun çığlıkları duyuldu. Arapoğlu, "Çok sayıda bina yıkılmış durumda, çok sayıda ölü var. Anlatılacak gibi değil. Çok büyük bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. Acil yardım bekliyoruz" dedi. Erciş'ten bir TV kanalının canlı yayınına bağlanan Hanifi Arlı adlı vatandaş ise bütün insanların enkaz altında olduğunu söyledi. Van'ı yıkan deprem çevre illerde de acıya yol açtı. Bitlis Adilcevaz'a bağlı Aydınlar beldesinde enkaz altında kalan 8 yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Muş'ta da devrilen minare hasara yol açtı. Van'daki felaket üzerine tüm birimler harekete geçti. Kızılay Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulurken bölgeye çok sayıda çadır ve battaniye gönderildi. Genelkurmay ise 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum ve Yönetimi Başkanlığı'nın emrine tahsis etti.

42 ARTÇI OLDU
Kabusun peşi sıra kabus yaşandı. 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından 42 artçı meydana geldi. Başta Van olmak üzere Bitlis ve Muş'un çeşitli ilçelerinde artçı depremler oldu. Artçıların şiddetinin 2.9 ile 5.7 arasında değiştiğini ifade eden yetkililer, "Artçılar 3 ay sürebilir. Hasarlı evlere girilmemeli" dedi.

14 İL SALLANDI
7.2 şiddetindeki deprem sadece Van'da değil, bölgedeki 14 ilde de hissedildi. Tabanlı köyü merkezli deprem, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Kars, Iğdır, Ağrı, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Mardin, Elazığ, Tunceli ve Erzincan'da da hissedildi. Deprem paniğe neden olurken, bazı vatandaşlar kendilerini sokağa attı.

ORTADOĞU DA HİSSETTİ
Türkiye'nin yüreğini yıkan 7.2'lik kabus sınırları aştı. Van'da meydana gelen deprem, Irak, İsrail'in başkenti Tel Aviv ve İran'ın kuzeydoğusunda da hissedildi. İran'ın Tebriz kenti Valisi Cafer Zolfagari, "Van'dan 200 km uzaklıkta olmamıza rağmen depremi hissettik. Şu an için herhangi bir can ve mal kaybı yok" diye konuştu.

İSRAİL'DEN YARDIM ELİ
Depremden sonra ilk yardım eli İsrail'den geldi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye'ye "ihtiyaç duyduğu her türlü yardım"ın gönderilmesi talimatını verdi. ABD, İran, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs, Almanya, Portekiz gibi çok sayıda ülke de Türkiye'nin yaralarını sarması için yardım ekibi gönderme kararı aldı. ABD Başkanı Obama, "Bu zor günlerinde Türkiye ile omuz omuzayız, her türlü yardıma hazırız" dedi.

MAHKUMLAR FİRAR ETTİ
Van m Tipi Kapalı Cezaevi'nin arka taraftaki duvarı deprem sırasında yıkıldı. Cezaevindeki mahkumlardan bir kısmı buradan firar etti. Mahkumlardan bazıları ailelerini ziyaret edip geri döndü. Kaçan mahkumların kesin sayısının belirlenmesi sayım başlatıldı.