Çivi'li yalı

Boğaz kıyısındaki milyonluk yalısını restore ettirip içine yerleşti Martılar konmasın diye balkon, çatı ve bacalarını çiviyle donattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2011 Güncelleme 10 Ekim 2011, 00:00
Çivi’li yalı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir yalı sahibi, 1999'da restore ettirip yerleştiği binayı kuşlardan korumak isterken ölçüyü kaçırdı. Ahşap kısımları güvercin, martı ve diğer kuşların kirletmesini istemeyen yalı sahibi, neredeyse her yeri çiviyle doldurdu. Görenlerin dehşetle bir kez daha baktığı çivili yalının sahibi işadamı Ahmet Kemal Mutlu, bu konudaki soruları cevapsız bıraktı. Yalı çalışanları, Üsküdar Paşalimanı Caddesi üzerinde 65-67 numarada bulunan ve iki bloktan oluşan yalının üzerindeki 35-40 santimlik çivilerin varlık sebebini "Kuşlar çok kirletiyor" sözleriyle açıkladı. Ancak hayvan dostları bu gaddarlığı yapanlara karşı sert yaptırımlar uygulanmasını istedi.

MARTILARA ZARAR VERİR
Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona, "Bu durum kanatlı hayvanlarda ciddi travmalara neden olabilir. Böyle merhametsizlik olmaz" dedi. Prof. Dr. Arif Kurtdede ise "Çatıların üstüne ince balık ağları seriyorlar. Hayvan yaklaşmıyor. Bu yöntem kulanılabilir. Martıların ayakları perdelidir ve tabanları hassastır. Çabuk enfeksiyon kaparlar" diye konuştu. Yaban Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr.Ümit Kaya da, "Kanatlı hayvanlar tıpkı insanlar gibi şehirde yaşıyor. Şehrin havasına, suyuna, doğasına uyum sağlamışlar. Hayvanların çatılara konmasını engellemek için bazı ultrasonik cihazlar var. Bunlar zarar vermiyor en azından" dedi.


Erhan ÖZTÜRK