Bilinmeyen Kürtçe!

Kürtçe kamusal alanda artık günden güne geniş bir yelpazede hizmet dili olmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye'nin ilk Kürtçe, bilinmeyen numaralar servisi 11883 hizmete başladı. Servis, yakında Batman'a taşınacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2011 Güncelleme 13 Eylül 2011, 01:57
Bilinmeyen Kürtçe!

İÇİNDEKİLER

Mahkemelerde 'bilinmeyen bir dil', 'Kürtçe olduğu tahmin edilen' bir yada 'tahmini dil' gibi yakıştırmalarla karşı karşıya olmayı devlet katında sürdüren Kürtçe, artık kamusal alanın ticaret kısmına da girmeye başladı. Türkiye'nin ilk Kürtçe bilinmeyen numaralar servisi olan 11883, İzmir'de kuruldu. Servis kısa süre içerisinde Batman'a taşınarak, merkezini oraya kurmaya hazırlanıyor. Uzun süredir çalışmaları devam eden ve kadro sıkıntısının giderilmesiyle birlikte bir süredir test hizmeti veren servis, kısa bir süre önce tamamen Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde hizmet vermeye başladı.

'TİCARİ KAYGI YOK'
GSM şirketleri ve sabit hatlar dahil olmak üzere, bütün numaralar bu servisten Kürtçe olarak öğrenilebiliyor. Türkiye'nin her yerinden aynı numara ile ulaşılabilen servis, kısa süre içinde merkezini Batman'a taşımaya hazırlanıyor. Talebe göre diğer lehçelerde de hizmet verilebilecek. Batman'daki merkezinden yaklaşık 30 kişilik bir ekiple hizmet vermeye hazırlanan 11883 şirketi yetkilileri, resmi olarak böyle bir şirketin kurulması önünde hiçbir engel bulunmadığını belirterek, Bütün çalışanlarının Kürt enstitüsünden sertifikalı olduğunu belirten şirket yetkilileri, "Şirketi kurmaya çalışırken ülkemizde bunun artık bir ihtiyaç olduğunu ön plana çıkarttık. Ticareten nereye gideceği konusunda bir kaygımız olmadı. Tek amacımız kaliteli hizmet vermek" ifadelerine yer verdi.

7 ŞİRKET 8 NUMARA
Daha önce tek firma ve tek numara üzerinden verilen bilinmeyen numara hizmetini bugün, 7 firma, 8 farklı numara veriyor. Bu da 14 kata ulaşan tarife farkına rağmen 118'le başlayan bilinmeyen numaralarda yapılan çağrı sayısının 13 milyon 600 binde, elde edilen yıllık gelirin de 17 milyon 334 bin TL'ye çıkmasını sağlıyor. Yetkililer, Bilinmeyen numaralar hizmetinin çok önemli gelirler getirdiğine dikkat çekiyor.