...Ve bayrak indi

İsyan ateşi Libya'yı yaktı, kıvılcımları Türkiye'ye sıçradı. Ankara'daki Libyalılar, büyükelçilik binasını basıp ülke bayrağını indirdi, yerine kendi bayraklarını astı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2011 Güncelleme 23 Ağustos 2011, 01:47
...Ve bayrak indi

İÇİNDEKİLER

Libya'da isyancılar yönetimi ele geçirince Türkiye'deki Libyalılar da atağa kalktı! Bir gece önce Trablus'un düştüğü haberini alan Ankara'daki çoğu öğrenci ve Büyükelçilik çalışanı Libyalılar, önce birbirlerini aradı ve organize olarak ertesi gün soluğu Büyükelçilikte aldı. İsyancılar, sefaret bahçesine ellerinde muhaliflerin sembolü ve Kaddafi öncesi dönemin bayrağı olan kırmızı, yeşil ve siyah renkli ortasında ay yıldız bulunan bayraklarla geldi. Öfkeli grup, daha sonra da Büyükelçilik bahçesindeki direkte asılı duran Libya bayrağını indirdi, kendi bayraklarını göndere çekti. Libya Büyükelçisi'nin karışmadığı eylemciler daha sonra binada asılı olan tüm Kaddafi resimlerini duvardan indirip parçaladı.

BAHÇEDE ŞÜKÜR NAMAZI
Eski Yeşil Libya Bayraklarını, makam arabalarındaki forsları ve tabelaları yakan muhalifler, uzun süre sloganlar atıp, tekbirler getirdi. 50-60 kişi dolaylarındaki muhaliflerin bazıları elçilik bahçesinde şükür namazı da kıldı. Bu sırada protestolara dayanamayan Libya Büyükeçisi Ziyad Adham El Muntaser, konutuna girmek zorunda kaldı. Kendisini öğrenci olarak tanıtan bir muhalif, "Hepimizin aileleri Libya'da büyük sıkıntılar çekti, ölenler oldu. Ama Büyükelçi, Kaddafi'den korkusundan birgün olsun sıkıntılarımızı dinlemedi" dedi. Büyükelçi El Muntaser ise "Biz sefaret çalışanlarıyla birlikte her zaman devrime destek verdik" diyerek kendini savundu.

ÇATIŞMA SÜRÜYOR
Trablus'ta Kaddafi yanlılarının kalesi olan Yeşil Meydan da dün düştü. Ülkenin dört bir yanından bölgeye gelenler, yeni Libya bayrağını dalgalandırdı. Muhalifler meydanın adını da "Şehit Meydanı" olarak değiştirdi. İsyancılar daha sonra devlet televizyonunu da ele geçirdi. Trablus'ta çatışmalar sürüyor.

OPERASYONA DEVAM
Nato, Libya'daki hava operasyonlarının, Kaddafi'ye bağlı güçlerin tamamı teslim oluncaya ya da kışlalarına dönünceye kadar devam edeceğini bildirdi. Bir NATO yetkilisi, Kaddafi'nin insanların hayatlarını kurtarmak ve barışçı bir geçişi sağlamak amacıyla derhal iktidarı bırakması gerektiğini belirtti.

KADDAFİ ARANIYOR
Ülkesindeki isyan sonucu kalesi Trablus'u kaybeden Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor. Daha önce muhaliflerin kendisini sıkıştırması halinde Trablus'u yakma tehdidinde bulunan ve halen emrinde 65 bin askeri olan Kaddafi'nin ülkesinde saklandığı kanaati hakim.

BİR DE TÜRK İSYANI VARDI
Büyükelçilik binasında toplanan muhalifler, gösteri yaparken Nazlı Karakoç adlı bir Türk de protestocular arasındaydı. Fakat onun derdi Libya değil, işiydi! Elçilikte çalıştığını belirten Karakoç, "Büyükelçi hakkımı vermedi. Beni ölümle tehdit etti. 'Çalışmaya mecbur kıldı, şikayetçiyim" diye konuştu.


Mehmet Ali BERBER