Suithane!

Katil Mehmet Ali Ağca, özgürlüğe pahalı başladı. 'Derin' başını yıllarca hapishane yastığına koyan Ağca, güne saten çarşaflı lüks yatakta uyandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2010 Güncelleme 20 Ocak 2010, 01:20
Suithane!

İÇİNDEKİLER

O yüzyılın en karanlık isimlerinden biri. Kimine göre bir katil, kimine göre "kullanılmış" bir tetikçi. Kendisine göre ise mesih! Bu tanımlamaların buluştuğu kişi ise Mehmet Ali Ağca. Gazeteci Abdi İpekçi'nin katili, Papa II. Jean Paul'ün suikast hükümlüsü olan Ağca, 30 yıl sonra cezaevinden çıktı. Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'nden dün tahliye olan Ağca'nın ilk durağı, GATA oldu. "Antisosyal" kişilik raporuyla çürüğe çıkan Ağca, soluğu 30 yıllık yaşamıyla tezat oluşturan Sheraton Oteli'nde aldı. ABD Başkanı Barack Obama'nın da Türkiye ziyaretinde kaldığı otellerden olan Sheraton'da, Ağca için yoğun güvenlik önlemleri alındı. 5 yıldızlı ultra lüks otelin 23'üncü katındaki odasında istirahate çekilen Ağca, kafasını kaz tüyü yastıklara koydu. Ağca, geceliği 540 euro (yaklaşık bin 200 TL) olan süit odadaki ortopedik yatakta uyudu. Saten çarşafların serildiği yatağında yatan Ağca için odadaki jakuzi de hazırlandı. Bu arada Ağca, kaldığı otel odasına bilgisayar ve yazıcı istedi. İtalyan kanallarını izleyen Ağca, çok sayıda tatlı siparişi verdi, ilk gün için etsiz yemek tercih etti. Dün sabaha ise ada çayı ile başlayan Ağca, daha sonra İstanbul'a gitti. Ağca, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek.

Kaçık mı kozmik mi
Mehmet Ali Ağca tahliye olurken, iddialar da peşi sıra geldi. Kaos günlerine tanıklık eden isimlerin, arşivlerdeki sözleri yinelendi. Bir dönem İçişleri Bakanlığı yapan Hasan Fehmi Güneş, 2006'da verdiği röportajda ilginç tespitlerde bulunmuştu. Çetin Emeç cinayetinde Özel Harp Dairesi'nin parmağı olduğunu dile getiren Güneş, Abdi İpekçi cinayetine de dikkatleri çekmişti. Güneş, iddialarını ise Ağca cezaevinden kaçırıldığı dönemde İstanbul Sıkıyönetim Komutanı olan Orgeneral Necdet Üruğ'a dayandırmıştı. Güneş, Üruğ'un 'İpekçi cinayetini Özel Harp'e mal etmeden, orada çalışanların bireysel gayretleri diyebilirsiniz' sözlerine atıfta bulunmuştu. İşte Özel Harp yıllar sonra bu kez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla gündeme geldi. Hakim Mustafa Kayan, kurumdaki sırlarla dolu olan kozmik odaya girdi. Bu tesadüf akıllara şu soruyu getirdi: Kozmik odada Ağca ile ilgili ne var?

O hakimin eşi, Ağca'nın avukatı
Katil Mehmet Ali Ağca, tahliye olduktan sonra ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. İşte o detaylar:
KOCA AVUKATI, EŞİ HAKİMİ: Ağca'nın 2006'daki yanlış tahliyesine karar veren mahkemelerden biri Kartal 2'nci Ağır Ceza'ydı. Ağca kararını veren heyette hakim Neslihan Aboşoğlu da bulunuyordu. Aboşoğlu'nun o dönemde savcı olan eşi Yılmaz Aboşoğlu şimdi Ağca'nın avukatlığını yapıyor.
DUHULÜ 12 OCAK 2006: Ağca'nın yanlış tahliye edildiği 2006'da Tuzla Piyade Okulu'nda askere alındığı ortaya çıktı. Katil Ağca burada sadece 1 gün kaldı, bir kez de asker karavanası yedi.
8 GÜNÜN SIRRI: Eski avukatı Mustafa Demirbağ, Ağca'nın ilk tahliye edildiği 12 Ocak 2006'dan yeniden cezaevine konulduğu 20 Ocak'a kadar geçen 8 günü açıkladı. Avukat Demirbağ, Ağca'nın 3 gün kendisinin evinde, 5 gün de bir arkadaşının evinde kaldığını söyledi.
ŞİFRENİN ŞİFRESİ: Ağca, otele yerleştikten sonra internet şifresi istedi. Ağca bu şifreyi pasaport işlemleri, ABD ve İspanya'daki televizyon kuruluşları ile yazışmak için aldı.

Hoşnutsuz ağabey
Mehmet Ali Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca, gazetelerde çıkan haberleri eleştirdi. Kardeşi ile aynı otelde kalan Adnan Ağca, medyada çıkan haberlere tepki göstererek, "Çok mu iyi yazıyorsunuz? Kapasiteniz kaldırmıyor, kapasiteniz küçük. Kendinizi Avrupa ile bir kıyaslayın" dedi. Ağca daha sonra kardeşinin yanına gitti.

İşte 'çürük' soruları
Avukatları aracığılıyla bir basın açıklaması yapan Mehmet Ali Ağca, "İnançlarım gereği silaha" karşıyım demişti. İşte bu açıklamadan bir süre sonra da "çürük" raporu verilip askere alınmadı. Önceki gün tahliye olan Ağca'nın "Askerliğe elverişli değildir" raporu 520 sorunun yöneltildiği kişilik testinin yanıtları incelendikten sonra verildi. Ağca'ya yapılan kişilik testindeki sorular, farklı biçimlere sokularak yinelendi. İşte Ağca'ya yöneltilen o sorulardan bazıları: Anneni seviyor musun? Hiç intihar etmek istedin mi? Kimseyi öldürmek istedin mi? Bugün kendini gergin hissediyor musun? Hayvan besledin mi? Hiç hayvan öldürdün mü?

Gönüllü korumalar memleketten geldi
Terörist Mehmet Ali Ağca, cezaevinden çıktıktan sonra takım elbiseli bir grup tarafından korumaya alındı. İşte bu kişilerin ağabey Adnan Ağca'nın Malatya'dan getirdiği adamları olduğu ortaya çıktı. 10 kişiden oluşan "Gizemli korumalar" Ağca'nın Ankara'dan ayrılışı sırasında da eskortluk yaptı. Bu arada gönüllü korumaların Ülkü Ocakları ya da Alperen Ocakları'yla bir ilgilelerinin olmadığı öğrenildi.

Para peşinde
Dünya basını Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine geniş yer verdi. New York Times Ağca'nın ruh haline dikkat çekti. İngiliz The Times ise "Ağca, Papa'ya suikast üzerinden para kazanmayı umuyor" yorumunu yaptı. Ağca'nın tahliyesi İtalya Katolik Piskoposlar Kurulu'nun resmi yayın organı olan Avvenire'de ise şu şekilde yer aldı: Pek çok kişiye göre Mehmet Ali Ağca bir deli.

Geç kalınmış
Şartlı tahliye ile salıverilen M. Ali Ağca'nın avukatlarından Melahat Uzunoğlu, müvekkilinin geç tahliye edildiğini söyledi. Uzunoğlu, " 2008 yılında tahliye edilmesi gerekiyordu, geç bile kalındı. Onun için itirazda bulunmayı düşünüyoruz" dedi. Gazetecilerin nereye itiraz edeceklerini sorması üzerine Uzunoğlu, şu yanıtı verdi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi..."


HANGİ İLİMİZ NEYİYLE MEŞHUR? İŞTE CEVABI...


TÜRKİYE'DEKi BU ADALAR SATILIK-TIKLA


İŞTE ŞEHİRLERİMİZİN EFSANELERİ