Kalp sağlığı için ideal diyet

Omega 3 gibi deniz ürünlerinde bulunan yağlar koroner damarların iç yüzeyini korur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2009 Güncelleme 09 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

1- Kalp sağlığı için beslenmenin önemini sürekli vurguluyorsunuz. Diyet neden sağlığı korumada önemli?
Yiyecekler ile alınan katı yağlar (tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı) kan yağlarını (Total Kolesterol, LDL-Kötü huylu kolesterol, Trigliserid,) yükseltir. Ayrıca omega 3 gibi koruyucu yağlar (balık yağı, keten tohumu, semiz otu) koroner damarların iç yüzeyini korur ve aritmileri önler.
Ayrıca akşam yemekleri kesinlikte yatmadan en az 2 saat önce yenmelidir. Yemek yiyip hemen yatmak insülin metabolizmasını bozarak damar sertliği oluşumu hızlandırır.

2- Kalp damarları hangi yaşlardan itibaren sağlıksız beslenmeden etkilenmeye başlar?
Kalp damarları doğumla birlikte eskimeye başlar. Özellikle ailede erken damar hastalığı bulunan ailelerin çocukları 10-12 yaşından itibaren koroner hastalığı yönünden korunmaya alınmalıdır.

3-Defosuz bir kalp damar sistemine sahip değilsek beslenme konusunda daha fazla özen göstermek gerekir mi? Neden?
Sorunsuz bir kalp damar sistemine sahip olsak bile mutlaka sağlıklı beslenmeliyiz. Çünkü hastalık bir başlarsa nasıl bir hızla seyredeceğini tahmin edemeyiz.

4- Aile büyüklerimiz zaman zaman "Biz eskiden sürekli tereyağı ile et ağırlıklı beslenirdik. Sorunumuz yoktu ve olmadı" der . Gerçekten besinlerin yapısında özellikle müdahale edilmiş besinlerde ki zararlı oksidanlar ya da (örneğin etlerde yağ oranı) daha fazla mı? Yoksa bu yaklaşım safsata mı?
Bunu söyleyen insanlar günde 10-15 km yürüyorlardı. Önemli olan yemek değil yakmaktır.

5- Yaz aylarına özgü sebze ve meyvelerden kalp için çok yararlı olanlar hangileri? Neden?
Yaz aylarında tüketilen domates içindeki likopen maddesi nedeniyle antioksidan özelliği taşımakta ve kanı sulandırmaktadır. İçinde kırmızı boya olan tüm sebzeler antioksidan özelliklerinden dolayı kalp damarları için yararlıdır. Kırmızı renk ne kadar koyu olursa antioksidan özellik o kadar fazladır.

6- Kış aylarında vücudun ihtiyacı olan beslenme şekli ile yaz aylarında ki beslenme şekli arasında fark var mı?
Yazın vücutta ki su kaybı fazladır. Kişi yazın daha hareketlidir ve uyku alışkanlıklarında değişimler olur. Bu da metabolizmanın yazın daha farklı çalışmasına neden olur. Kışın vücudun yüksek kalori ihtiyacını sağlamak için fazla yemek gerekirken yazın hafif yiyecekler, az az ve sık sık tüketilmelidir.

7- Antioksidanların kalp sağlığını koruma konusunda yararları nelerdir? Kış aylarından farklı olarak önerilecek antioksidanlar hangileridir? Yazın en iyi antioksidanlar; domates, kiraz, kırmızı erik, kara dut.

8- Kalp sağlığı çeşitli nedenlerle bozulmuş insanlar ya da doğumsal kalp anomalisi olanlar için yaz aylarında önereceğiniz bir diyet şekli var mı?
Bu durumda diyet mutlaka az tuzlu hatta tuzsuz olmalıdır.

9- Yaz aylarında içki tüketimi de özellikle tatillerde artar. İçki ve kalp sağlığı ilişkisini içinde bulunduğumuz mevsimi göz önünde bulundurarak anlatır mısınız?
Alkol öncelikle tansiyonu yükseltir ve ritim bozukluğunu arttırır. Bu etki sıcak havada bir kaç misli ortaya çıkacağı için kalp hastaları yaz güneşi altında kesinlikle alkol kullanmamalılar.

10- Mutlu ve sağlıklı bir kalbin tanımı kısa cümlelerle nedir?
Mutlu ve sağlıklı bir kalp ancak mutlu ve sağlıklı bir beyin ile mümkün olabilir. Çünkü kalp beynin bir uzantısıdır.