Tiryakiler isyanda

19 Temmuz'a saatler kala vatandaşın nabzını tutan TAKVİM, bir dokunup bin ah işitti. Tiryakiler ve işletmeciler, kara kara ne yapacaklarını düşünüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2009 Güncelleme 17 Temmuz 2009, 01:54

İÇİNDEKİLER

Geri sayım başladı. 48 saat sonra artık hiçbir yerde sigara içilemeyecek. Haliyle tiryakiler de isyan etmeye başladı. Yeni uygulamayla birlikte sigara içene de içilmesine göz yumana da büyük cezalar geliyor. Yasayla birlikte vatandaş da ikiye bölünmüş durumda, bir kısmı uygulamanın sağlıklı nesiller için bulunmaz bir fırsat olduğunu savunurken, sigara tiryakileri ve bir çok işletmeci de kara kara ne yapacağını düşünüyor. İşte sokaktaki insanın yeni yasayla ilgili düşünceleri...

'Elim kolum bağlandı'
Kahvehane sahibi Mehmet Açmaz, yasak dolayısıyla işlerinin bozulacağını düşünenlerden... Yasakla birlikte müşterinin yüzde 75'inin kahveye gelmeyeceğini söyleyen Açmaz, "Yasağa uyacağını söyleyen de var, tam tersini söyleyen de. Müşteri cezayı kendisinin ödeyeceğini söyleyerek bizi de zor durumda bırakıyor. Elim kolum bağlandı. Bende ne yapacağını şaşırdım" dedi.

'Destekçisiyim'
20 yıllık işletmeci Göksel Sunter ise uygulamayı destekleyenlerden. Kanunla birlikte yeni neslin daha da bilinçleneceğini belirten Sunter, "Ne yazıkki bu uygulamanın sadece metropollerde hayata geçeceğine inanıyorum. Doğu'da nasıl bir kontrol olacak emin değilim" açıklamasını yaptı.

Okeyin, çayın zevki kalmaz!
Emekli vatandaş Hamit Aslan, uygulamayı "saçma" buluyor. Ancak yine de temkinli... Aslan, "Burada içirmezlerse kapıya çıkarız. Çay, sigara ve okey oynamanın zevkine artık varamayacağız" diye sitem ediyor.

'Ailelerimize kim bakacak?'
Yeni uygulamayla birlikte işsiz kalma korkusu yaşayanların başında küçük işletmelerin çalışanları geliyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız garsonlar Emrah Sarı ve Mikail Yıldırım, müşterinin azalmasıyla kendilerinin de işten çıkartılacağından korkuyor. İkili, "İşten atılırsak ailemize kim bakacak?" endişesi taşıyor.

Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya
İstanbul Tophane'de Nargile Cafe'si olan Burak Oral, kara kara yasaktan sonra ne yapacağını düşünüyor. Yanında 9 kişinin çalıştığını belirten Oral, yasaktan sonra işletmesinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ve eleman çıkartabileceğini söyledi.

'Nerede sigara içeceğiz?'
10 yıllık nargile tiryakisi olan diş hekimi Orhan Tüzüner, yasak karşısında ellerinin kollarının bağlandığını söylüyor. Tüzüner, "Tamam yasak olurda biz nerede sigara ve nargile içeceğiz onu anlamadım. Açık havada bile sigara içemeyeceksem nerede içeceğim. Tiryakileri de düşünmeliler" diye konuştu.

Avrupa da yasağı konuşuyor

Dünya da Türkiye'deki sigara yasağını konuşuyor. Cezaları son derece ağır olan yasak için Reuters haber ajansı tüm dünyaya şu haberi geçti: "Osmanlı İmparatoru 4. Murad da sigaraya yasak getirmişti. Ancak Türk milleti yine de sigara kültürünü günümüze kadar taşıdı. Bu yüzden de Avrupa'da 'Smoke like a Turk' (Türk gibi sigara iç) deyimi yayıldı. Bakalım Türkler yasağa harfiyen uyacak mı?"