İçen de içmeyen de yandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2009 Güncelleme 17 Temmuz 2009, 01:46

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de ortak kullanım alanlarında 19 Mayıs 2008'de başlayan sigara yasağının kapsamı 19 Temmuz'da genişletiliyor. Tiryakilerin çoğu sigara yasağını desteklerken, karşı çıkanlar da bulunuyor. Yasak kapsamının genişletilmesine en çok, gelir kaybına uğrayacağını düşünen restoran, kafe, kahvehane ve bar işletmecileri karşı. İşletme sahipleri, yasağın başladığı 19 Mayıs 2008'den bu yana, alışveriş merkezlerinde yasağa uymayarak sigara içirmeye devam eden işletmeleri örnek göstererek, yasağın tam olarak uygulanmayacağını savunsa da ilgili makamlar yasağı uygulamakta kararlı.

SİGARA İÇENLER AZALACAK

Yasağın kısmi uygulanmaya başladığı 19 Mayıs 2008'den bugüne uygulama sorunu yaşanmadığının altını çizen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 19 Temmuz'dan sonra da sorun yaşanmayacağı görüşünde. Yasağın ilk aşamasından günümüze Türkiye'de sigara içme oranında yüzde 2.1'lik bir azalma olduğunun altını çizen yetkililer, kapsamın genişlemesiyle bu rakamın daha da artacağını savunuyor.

SİGARA İÇİREN İŞLETMELERİ HANGİ CEZALAR BEKLİYOR?
19 Temmuz itibariyle, sigara yasağının uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları önce işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler, belediye sınırları içinde ise belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak. İşletme kamu kurumu ise cezanın yanı sıra görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılacak.

YASAK ALANDA İÇEN NASIL CEZALANDIRILACAK?
19 Temmuz'dan itibaren yasak kapsamına giren alanlarda, "Sigara içilmez" uyarısı bulunmasına rağmen sigara içenler 69 TL ile cezalandırılacak ve her sigara için ayrı 69 TL ceza uygulanacak.

YERE İZMARİT ATMANIN CEZASI VAR MI?
Kapalı alanlarda sigaranın yasaklanmasıyla, açık havada sigara tüketiminde artış bekleniyor. Ancak dışarıda sigara içenler de izmaritleri ve sigara paketleri konusunda dikkatli olmalı. Sokakta sigara içenler, izmaritini veya sigara paketini yere atması halinde, kolluk kuvvetleri, atan kişiye 23 TL ceza kesecek.

NERELERDE YASAKLANDI?

Toplumu, zararları konusunda bilinçlendirmek ve yeni nesli sigaradan uzaklaştırmak amacıyla hazırlanan sigara yasağı, restoran, kafe, bar gibi eğlence merkezleri, nargile içilen mekanlar, dernek, sendika, vakıf ve siyasi parti binaları, hastane, okul ve dershane bahçeleri, kültür ve sosyal hizmet binalarının bahçeleri, restoran, kafe ve barların, tente veya şemsiye ile kapatılmış alanlarını kapsıyor. Yasakla apartmanların merdiven ve asansörlerinde de sigara içilemeyecek. Yasak, taksi hizmeti verenler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolundaki tüm toplu taşım araçlarını kapsamına aldı. Yasağın kapsamının genişletilmesi çerçevesinde sokakta sigara içerek izmaritini yere atanlara da ceza kesilecek.