Borusan Oto ve BMW işbirliği 25 yaşında

Borusan Otomotiv, 25 yıllık geçmişini, yapısında bir değişikliğe uğramadan en uzun süreli distribütör firma unvanını elinde bulundururken şirket, BMW ile başlayan bu serüveni geçtiğimiz hafta gururla kutladı.

Giriş Tarihi 03 Mart 2010, 00:00 Güncelleme 03 Mart 2010, 14:39
Borusan Oto ve BMW işbirliği 25 yaşında

İÇİNDEKİLER

Salıpazarı'ndan Tophane'ye doğru giderken yolun sağ tarafında BMW logosu bulunan küçük bir showroom vardı. Bu showroomun solundaki 3 Serisi (E30) Coupe sürekli dönerken arka tarafa doğru 5 ve 7 Serileri içerisini zenginleşiyordu. İşte 1984 yılının Mart ayında Giwa GmbH ve Borusan Holding ortaklığıyla kurulan Borusan Oto, BMW'nin yasal Türkiye Mümessilliğin üstlenirken açılan bu ilk showroomu tıpkı içinde bulunduğu Orya Han'ın yanından yükselen dik sokak merdivenleri gibi 25 yıl boyunca istikrarlı bir tırmanışın işaretçisiydi. Borusan Oto'nun Salıpazarı'nda Orya Han'da açtığı showroom'un ardından Şubat 1985'de Avcılar'da satış sonrası hizmet noktasını faaliyete geçirirken ilk kez küçük bakım ve onarımlar için randevusuz hızlı bakım hizmetini uyguladı. Borusan Oto'nun ve ilk bayisi olan Kosifler Otomotiv 1985'de BMW ailesine katıldı.

Borusan Oto, bayi zincirini genişletirken daha iyi hizmet sunmak için Şubat 1988'de ilk acil servis uygulamasını başlattı. Çevre bilinci kazandırmaya yönelik çalışmalara eklenen "50 Basit Önlemle Doğayı kurtarabiliriz" kitabı 180 okulda, fuarlarda ve bir çok organizasyonda dağıtıldı. Şirket, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurulu tarafından 1992'de Çevre Dostu ödülüne layık görüldü. 1992 yılının sonlarına doğru motosiklet departmanını kuran Borusan Oto 1993'de Avcılar'daki merkezini faaliyete geçirdi. Bu açılışa; Asım Kocabıyık, Vehbi Koç, dönemin BMW Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Eberhard von Kuenheim ve Sakıp Sabancı katılırken Çevre Bakanı Doğancan Akyürek Borusan Oto Avcılar'ı ziyaret etti. Yaptırdığı okullarla eğitime sürekli destek veren Borusan Oto Nisan 1995'te ilkokullarda trafik eğitim kampanyası başlattı. Kasım 1996'da İngiliz otomobil markası Rolls-Royce'u bünyesine katan Borusan Oto, Ocak 1998'de, Borusan Otomotiv İthalat ve Dağıtım A.Ş. ve Borusan Oto Servis ve Ticaret A.Ş olarak iki ayrı şirket ile faaliyetlerine devam etti.

Mart 1998'de Türkiye'nin ilk acil servis motosikletini tanıtan şirket aynı yılın ağustos ayında Land Rover markasının Türkiye distribütörü oldu. Aralık 2000'de, Land Rover'ın 50'nci kuruluş yılını simgeleyen "Fiftyx50 Challenge" ekibi İstanbul'da, Çocuk Esirgeme Kurumu ziyaret etti. Ocak 2001'de Borusan Otomotiv, BMW otomobillerinde opsiyonel olan sigara donanımının satışından elde edilen gelire ilave ettiği katkıyla oluşan toplam meblağı, Sigara ile Savaşanlar Vakfı'na, çocukların sigaraya başlamasını önleyici eğitim ve faaliyetlere yönelik kampanyalarda kullanılmak üzere bağışladı.

2001'de MINI ile yeni bir markayı bünyesine katan Borusan Otomotiv, Haziran 2002'de İstinye'de bulunan tesislerinin açılışını yaptı. Haziran 2003'te "Onaylı Kullanılmış Otomobil" programıyla bir ilke daha imza atan Borusan Otomotiv bir yıl sonra 20'nci yılını kutladı. BMW Motorrad standartlarına göre Borusan Oto İstinye tesislerinde inşa edilen, BMW Rider Academy 2004 yılı mayıs ayında motosiklet kullanıcılarına başlangıç ve ileri seviyelerde programlar sunarak faaliyetlerine başladı. 2005 Haziran İstanbul'da açılan Land Rover Experience Center Türkiye'nin ilk 4x4 sürüş programlarının yapıldığı parkurları sunuyor.