Teşvik seferberliği

İstihdam seferberliğinin devamı için düğmeye basıldı. Bu yıl teşviklerin etkisi ile 1.5 milyon ek işgücü yaratıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut 11 istihdam teşviğinin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2017 Güncelleme 18 Aralık 2017, 02:42
Teşvik seferberliği

İÇİNDEKİLER

İŞ gücüne katılımı artırmak için; kadınlara, engelliye, yetimlere, esnafa yönelik teşviklerin 2018 yılında da devamı için harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat'ta iş dünyasına yaptığı çağrı sonrasında başlayan istihdam seferberliği ile şu ana kadar 1.5 milyon ilave istihdam sağlandığını belirterek, "Teşviklerin istihdamın artmasında ve sürekli hale gelmesindeki öneminin farkındayız. Bunun için mevcut 11 istihdam teşviğini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz" dedi. İstihdam Şurası'nda müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılı başında iş dünyasına artı 1 istihdam çağrısı yaptıklarını hatırlatarak, şimdi artı 2 istihdam istediklerini söyledi. Erdoğan sektörlere, engellilere, kadınlara yönelik yeni teşvikleri de şöyle açıkladı:

PRİM VE VERGİ DESTEĞİ:
● Artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretlerde sigorta primi teşviğine dahil oluyor. 2017'de çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde devam edecek. Rakamlar yeni asgari ücrete göre değişecek.

KADINLAR, GENÇLER VE ENGELLİLERE:
● Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden, 6 ay daha fazla yararlanacaklar. Bu teşvik 2020 yılına kadar sürecek.
● En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere, İş-Kur tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği önümüzdeki yıl 50 bin liraya çıkacak.
● Geleceğin mesleği görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlarda işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlere günlük 75 lira cep harçlığı verilecek.
● Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara 2 ile 5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği verilecek.
● Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde gençlerin kendilerine uygun zaman ve şartlarda, yani esnek bir şekilde eğitim alabilmeleri sağlanacak. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak.

İŞVERENE:
● Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendilerini bir ayını da devlet ödeyecek. * 'İşçinizi kendiniz yetiştirin' sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresi önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkarılacak. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
● Mesleki eğitim ve beceri geliştirme projesi adıyla; eğitimi, teoriyi ve pratiği birlikte içerecek çalışma başlattı. 8 aya kadar sürelerle düzenleyecek, uygulama süresi 2 yıl olacak

ÖĞRENCİLERE:
● 18-25 yaş arasında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylığı artık kesilmeyecek. Yeşil pasaportlar 25 yaşına kadar kullanılabilecek.