Geçiş kolay olacak

Taşeron işçiler kadro için çalıştığı kuruma başvuracak. Kadroya geçişte, mesleki bilgi ve becerilerin sorulduğu kolay bir sınav yapılacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2017 Güncelleme 18 Aralık 2017, 02:08
Geçiş kolay olacak

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçilere kadro düzenlemesinde geri sayım başladı. 3 ay içerisinde kadroya geçişlerin tamamlanması planlanıyor. Kadroya geçiş kolay olacak. Bunun için taşeron işçilerin çalıştığı kuruma başvuruda bulunması yeterli olacak. Tüm merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4D kadrosuna alınacak. Belediyelerdeki çalışanlar belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. İl özel idarelerinde de imtiyazlı şirketler kurulacak, taşeron şirketler tasfiye edilecek. Çalışanlar belediyenin kuracağı şirkette işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edilecek.

2 AŞAMALI OLACAK
Kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçişinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla sınav gerçekleştirilecek. Bu bir eleme sınavı olmayacak. Mevcut düzenlemeye göre, İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, işyerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı; işçinin öğrenim, meslek durumu ile çalıştırılacağı işler göz önünde bulundurularak hazırlanıyor. Bu sınavlarda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınavlarda mesleki bilgi, göreve ilişkin bilgi ve beceriler soruluyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, taşeron işçilerin kadro için gireceği sınav da zor olmayacak. Yapılacak işle alakalı olarak basit sorular yöneltilecek. 2 aşamalı sınavı geçenler kadroya geçebilecek. Emeklilik yaşı gelip de prim gün sayısı dolmayanlar çalışmaya devam edecek. Düzenleme yapıldığı sırada askerde, doğum izninde olanlar da kadroya geçecek.

ÇALIŞMA TAMAM
KAMUDAKİ taşeron işçilere kadro çalışmasında sona gelindi, bu hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, önceki gün Meclis'te yaptığı açıklamada, "Taşeronda çalışan kardeşlerimiz merak etmesinler, yaklaşık 2 gün içerisinde çalışmamız tamamlanmış ve yasal zemine kavuşması konusunda adımlarımız atılmış olacak" açıklamasını yaptı.

Yarın: işçilerin emekliliği nasıl olacak?