Enerjide 42 milyarlık hamle

Enerji Bakanı Albayrak, 2017’yi 42 milyar liralık rekor bir yatırımla kapatacaklarını söyleyerek, ‘Ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2017 Güncelleme 22 Kasım 2017, 02:19
Enerjide 42 milyarlık hamle

İÇİNDEKİLER

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017 yılı elektrik yatırımları toplu açılış töreni, dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende, "Bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımı yaygınlaşıyor. Birileri bize çok farklı şekilde akıllar veriyor. Boşuna çaba harcamayın bu kervan gidiyor. İthal kömür kullananlar kusura bakmasınlar, biz bu cari açığı indirmek için yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız" dedi. Törende konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. Albayrak, tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017'yi 42 milyar liralık rekor yatırımla kapatmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Türkiye'nin 2023'te elektrik enerjisinin 3'te 2'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefi olduğuna işaret eden Albayrak, "Bugün yüzde 45-50 bandına geldik. En düşük yağış oranlarını yakaladığımız 2017'ye rağmen yine yüzde 45-50 oranındayız. Tüm bu çerçevede yapacağımız yeni yatırımlarla inşallah bu oran 3'te 2'lere çıkacak" dedi.

800 MİLYON TL TASARRUF
BAKAN Albayrak, 2018 yılı bütçe görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı:
Yaz saati uygulaması ile 540 milyon ila 800 milyon liralık bir tasarruf sağladık.
Akkuyu'da tüketilen yakıtların olduğu peletler (nükleer atık) Rusya'ya gönderilecek, Türkiye'de depolanmayacak.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu kapatılmayacak, işçi atılmayacak. TTK bizim göz bebeğimiz.
Türkiye'de konutlara yönelik doğalgaz fiyatları AB ülkelerindekilere göre daha ucuz. Türkiye sanayideki doğalgazda da en ucuz ülke. Konutlardaki elektrik fiyatında ise en ucuz ikinci ülkeyiz. Sanayide elektrikte en ucuz ülkeyiz.
Dünyanın pek çok yerinden siber saldırılar alıyoruz. Bir yerleri rahatsız ediyoruz demek ki. Bu konularla ilgili tedbir alıyoruz.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nükleer birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanızda nükleer enerjiyi yapacağız. Bizim derdimiz halka ucuz enerji ulaştırmak" diye konuştu.