Merkel’e inat yatırım

Merkel’in ‘gitmeyin’ çağrılarına Alman firmaları kulak tıkadı. Alman sağlık devi Synlab İstanbul’u laboratuar üssü yapmak için harekete geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2017 Güncelleme 19 Ağustos 2017, 01:55
Merkel’e inat yatırım

İÇİNDEKİLER

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşması güncellenmesin" açıklamasına rağmen Alman sağlık devi Synlab, Türkiye'yi laboratuar merkez üssü yapmak için harekete geçti. Hükümetin, kompleks laboratuar yatırımlarını teşvik kapsamına almasının ardından, 138 ülkede faaliyet gösteren Synlab, İstanbul'da kuracağı ileri teknoloji laboratuar kompleksiyle Türkiye'yi laboratuar merkez üssü yapmayı hedefliyor. Resmi Gazetede yayınlanan kompleks laboratuar yatırımlarına verilecek devlet desteği yabancı yatırımcıları harekete geçirdi. İlk talep Almanya merkezli dünyanın en büyük ikinci laboratuar zincir markası Synlab'dan geldi. İlk laboratuarını Ankara'da açan Synlab, İstanbul'a bölgenin en büyük kompleks laboratuarını kuracak. Yatırımcılara yatırım teşviki, çalışana sigorta teşviki, lojistik yakınlığı, nitelikli personele daha uygun ücretlerle erişim imkanları nedeniyle İstanbul cazibe merkezi oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, laboratuar yatırımlarının gelişmiş ekonomilere arasını kapatmaya çalışan gelişen ekonomiler için özellikle önemli yatırımlar olduğunu belirterek, "Stratejik önemiyle bağlantılı şekilde günümüzde laboratuar ve test altyapısını desteklemek tıpkı sanayi sektörlerini desteklemek gibi gereklilik olmuştur" dedi.

BÖLGE ÜSSÜ İSTANBUL
Türkiye'ye 3 yıl önce giriş yapan Almanya Merkezli laboratuar zinciri Synlab Türkiye Temsilcisi İlker Kütükoğlu, "138 ülkede hizmet veren Synlab, Ortadoğu, Afrika ve Doğu Balkan ülkeleri için kompleks bir laboratuar açacak merkez arayışındaydı. Bu sayede, sadece hedef ülkeler Afrika, Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkeleri değil uygun fiyatlar nedeniyle İtalya, İspanya hatta Almanya'nın testlerini bile yapabiliriz. Yaklaşık 10 milyon TL'lik bir yatırımla kısa sürede laboratuar kurulması için çalışacağız" dedi.

Safure CANTÜRK