Atatürk Havalimanı'nda vücut tarayıcıları kullanılıyor

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uygulanmaya başlayan ek güvenlik uygulamaları kapsamında bir süre önce montaj çalışmaları tamamlanan vücut tarayıcıları kullanılmaya başlandı.

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 24 Temmuz 2017, 16:57
Atatürk Havalimanı’nda vücut tarayıcıları kullanılıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk havalimanı Vücut Tarayıcıları Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz günlerde kurulduktan sonra bugün itibarıyla kullanılmaya başlandı

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali pasaport kontrolü sonrasına kurulan Vücut Tarayıcı'lar bugünden itibaren kullanılırken cihazdan sadece kapı dedektörü tarafından belirlenen yolcular geçiş yapıyor.

Ekran üzerinde gösteren cihazlardan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı'na konulmak üzere 10 tane aldı.

Diğer cihazlar gelecek günlerde başta iç hatlarda olmak üzere diğer havalimanlarına da konacak. 10 tarayıcının maliyeti ise 6 milyon 400 bin dolar olduğu öğrenildi.

ABD uçuşlarında elektronik cihaz yasağının kaldırılması sürecinde Atatürk Havalimanı'na getirilen cihazlar yolcunun üzerini tarayarak yoğunluk tespiti yapacak.

Bir yetkili ise sistemle ilgili şunları söyledi: "Yolcunun üzerindeki plastik, seramik,ve sıvı dahil tüm unsurlar ekranda yolcunun çizgi şekli bir cisim üzerinde görüntüleniyor.

Şayet vücut üzerinde herhangi bir unsur varsa operatör bu bilgiyi güvenlikteki arkadaşlarına bildiriyor ve göründüğü noktaları da belirtiyor. Yolcu cihazın içine girdikten sonra iki kez sağlı ve sollu olarak dönüyor. Aynı diş protezi çekilir gibi görüntü alınıyor. Bu görüntü operatörün önüne düşüyor ve operatörde görüntüye göre karar veriyor"

Yetkililer 'Vücut Tarama' cihazlarının dış hatlarda pasaport kontrolünden sonra, iç hatlarda da güvenlik kontrolu yapılan bölgede konuşlandığını söylediler.

Vücut Tarama cihazlarının DHMİ tarafından Atatürk Havalimanı için 10 adet, Ankara ve İzmir için de dörder adet alındığını açıkladılar.