Alman tehdidi Bosch'a çıktı

Alman bakanların yatırım tehditleri sürerken, verilen gözdağı tutmadı. Ankara ‘Yatırımlar bizim garantimizde’ dedi. Alman yatırımcılardan da ‘Türkiye yatırımlarına devam’ mesajı geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2017 Güncelleme 22 Temmuz 2017, 02:02
Alman tehdidi Bosch’a çıktı

İÇİNDEKİLER

Alman bakanların hakaretleri, yatırım ve turist tehditleri sürerken; Türkiye'deki Alman yatırımlarına ilişkin verilen gözdağı tutmadı. Ankara firmalara güvence verirken; Alman yatırımcılardan da "Türkiye'de yatırımlara tam gaz devam" mesajı geldi. Alman Dışişleri ve Ekonomi Bakanları'nın 'Türkiye'deki Alman yatırımlarının devam edeceğini garanti edemeyecekleri', 'Türkiye'deki mevcut siyasi iklim nedeniyle Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmalarının çok zor olduğu' şeklindeki ifadelerinin ardından; Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Türkiye'yi komünist eski Doğu Almanya'ya benzetti. Bazı Alman kanalları Türkiye'ye yatırım çağrısı yapan reklamın yayınını durdurdu. Alman Ekonomi Bakanlığı sözcüsü de Berlin'in Türkiye'den gelen savunma projeleriyle ilgili tüm başvuruları gözden geçirdiğini açıkladı. Alman hükümetine hem Ankara'dan hem yatırımcılardan yanıt gecikmedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Alman şirketlerin yatırımlarının dün olduğu gibi bugün de güvende olduğunu vurguladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaşanan bu krizin geçici olduğunu ve ekonomik ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye'deki Alman yatırımlarının tamamen hükümetin garantisinde olduğunu da kaydeden Zeybekci, Almanya'nın kendi vatandaşları için Türkiye'ye seyahat uyarısı yapmasını 'talihsizlik' olarak yorumladı. Zeybekci, "Sezon olarak her türlü angajmanın yapıldığı bir dönemdeyiz. İnsanlar menfaatlerine bakacaklardır. Türkiye turizmde en ucuz hizmetin alındığı ülkelerden. Yaşananların Türk turizmini etkileyeceğini öngörmüyorum. Türkiye turizmde 2012'de yaşadığı zirveyi, 2017 yılında aşacaktır" dedi. Alman devi Bosch ise bu yıl Türkiye'de 650 milyon lira yatırım yapacağını açıkladı.

6 BİN ŞİRKET VAR
Türkiye'de Alman sermayeli yaklaşık 6 bin şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye'de satılan Alman mallarının yüzde 60'lık bölümü makine, tesis, otomobil ve kimyevi ürünlerden oluşuyor. Alman otomotiv sektörü açısından Türkiye hem önemli bir pazar hem de üretim merkezi.

YATIRIMA DEVAM EDİYORUZ
Alman Bosch'un Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, sıkıntıların yatırımları hiç etkilemediğini belirterek, "Yatırımlarımıza 2017'de devam ediyoruz. Bu sene Türkiye'ye grup olarak 650 milyon lira yatırım yapıyoruz ve bu yatırımın aslan payı da Bursa'ya gelecek" dedi. Şu anda yatırım için oldukça iyi bir ortam olduğunu söyleyen Young, "Teşviklerden yaklaşırsak olaya, cazip teşvikler var Türkiye'de. Biz Türkiye'deki yatırımlarımıza devam ediyoruz. 106-107 yıldır Türkiye'deyiz" diye konuştu.

ALMANYA KADAR GÜVENLİYİZ
Başbakan Binali Yıldırım, Almanya ve Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin şu mesajları verdi:
Almanya, Türkiye ile ezeli stratejik ortaktır; bugün de hükümetimiz Almanya'yı stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor.
İlişkilerin zarar görmesinin Almanya'ya da Türkiye'ye de yararı yok.
Almanya'da FETÖ ve PKK'lılar geniş alan buluyor, bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz; isteğimiz uluslararası hukukun gereği...
Almanya'daki 68 şirkete yasak koymuşuz, külliyen yalan; zaten onlar yarı yarıya Türk şirketidir.
Burada iş yapan yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamaların anlamı yok.
Almanya ne kadar güvenliyse, Türkiye de o kadar güvenli.

KORKUTMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rönesans Sağlık Yatırım'ın İkitelli'de açacağı Şehir Hastanesi'nin kredi anlaşması imza töreninde yaptığı konuşmada, "Alman Ekonomi Bakanı'nın hiçbir mesnede dayanmayan, tamamen dolaylı mesajlarla ülkemize yatırım yapan şirketleri tedirgin etmeyi amaçlayan beyanlarını buradan şiddetle kınıyorum" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

HEPSİ YALAN
"Ben, Milli İstihbarat Teşkilatımı, İçişleri Bakanımı aradım ve sordum; 'Şu ana kadar Alman şirketleriyle ilgili başlattığınız herhangi bir soruşturma, araştırma var mı?' Aldığım cevap şudur; 'Hiçbir Alman şirketiyle ilgili başlatmış olduğumuz bir soruşturma, araştırma yoktur, hepsi yalandır.' Buradan Alman dostlarıma, tüm dünyaya şunu hatırlatmak istiyorum: Türkiye'yi karalamaya gücünüz yetmez. Bu tür şeylerle de bizi korkutmaya gücünüz hiç yetmez. Biz bugüne kadar Türkiye'de faaliyet gösteren Alman firmalarını nasıl güvence altında çalıştırdıysak, bundan sonra da aynı şekilde çalıştırmaya devam ederiz. Onların garantisi biziz."