'Ayakkabı ihracat potansiyelini yükselteceğiz'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ayakkabıcılığın, ihracat konusunda potansiyeli çok yüksek bir alan olduğunu belirterek, Ar-Ge ve tasarıma ağırlık verilerek, standartların yükseltilmesi gerektiğini bildirdi.

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 19 Temmuz 2017, 15:57
’Ayakkabı ihracat potansiyelini yükselteceğiz’

İÇİNDEKİLER

Şimşek, Ortadoğu Fuar Merkezi'ndeki "GAPSHOES 25. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, fuarların yeni bağlantıların kurulması için büyük fırsat olduğunu söyledi.

Gaziantep'in bu anlamda fırsatları değerlendiren önemli bir üretim merkezi olduğunu ifade eden Şimşek, uluslararası bir fuar haline gelen GAPSHOES'in daha iyiye gideceğine inandığını dile getirdi.

Şimşek, küresel olarak geçen sene 133,7 milyar dolarlık bir sektör olan ayakkabıcılığın önünün açık olduğunu belirterek, sektördeki en çok ithalatı ABD'nin yaptığına işaret etti.

Türkiye'nin doğru stratejilerle pazardaki payını artırabileceğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin en çok ayakkabı ihraç ettiği ülkelerin başında Irak, Almanya, Suudi Arabistan ve Rusya'nın geldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"En çok ithalat yapan ülkelere mal satmıyoruz. O yüzden bizim nitelik konusunda biraz daha dikkatli olmamız gerekir. Pazar çeşitlendirmesi de bu anlamda çok kritik oluyor. Türkiye'deki üretimin 3'te 1'i ciddi şekilde sanayileşmiş. Geride kalan kısım ise yarı makineleşmiş alanda. Daha ileriye gitmek istiyorsak bu önemli olacak. Üretim alanımız, İstanbul, İzmir ve Gaziantep'te kümelenmiş. 20 bin firmanın kümelenmesi aslında bir anlamda iyi de... Ayakkabıcılık, ihracat potansiyeli çok yüksek bir alan ama Ar-Ge tasarım ve standartlarını yükseltmemiz lazım."

Şimşek, Gaziantep'te ayakkabıcıların dönüşüme yönelik çalışmalar yapıldığına değinerek Büyükşehir Belediyesince Taşlıca ve Körkün mahallelerine sektörün daha iyi çalışabileceği yeni bir üretim merkezi yapıldığını vurguladı.

FUAR HAKKINDA
Mehmet Şimşek, protokol konuşmalarının ardından beraberindeki Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer ilgililerle fuarın açılışını gerçekleştirdi. Şimşek ve beraberindekiler daha sonra standı bulunan firmaları gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gaziantep'te bu yıl 25'incisi Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından organize edilen "GAPSHOES 25. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı"na yurt içinden Gaziantep, Adana, Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa gibi birçok ilden ve Çin'den 135 firma 350 markayla katıldı.

Ayakkabı ve terlik sektörünün Türkiye'deki en önemli buluşma adresi olan GAPSHOES Fuarı'na, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere yaklaşık 20 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.