Barbaros yola çıktı

Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, Magosa’daki sismik arama çalışmalarını tamamladı, rotasını Güzelyurt’a çevirdi. Gemi, Güzelyurt’ta karış karış petrol ve doğalgaz arayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2017 Güncelleme 15 Temmuz 2017, 02:19
Barbaros yola çıktı

İÇİNDEKİLER

Akdeniz'de sismik arama çalışmalarına devam eden Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, Magosa'dan Güzelyurt'a hareket etti. Enerji alanında Akdeniz'de daha etkin bir rol oynayacak Türkiye, Güzelyurt sahasında karış karış petrol ve doğalgaz arayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önceki gün TAKVİM'de yer alan açıklamasında Magosa'daki sismik aramalarının tamamlandığını ve bir sonraki adımın Güzelyurt olacağını söylemişti. Albayrak, şunları ifade etmişti: "Artık biz aramacılık ve sondaj noktasında kendi altyapımıza kavuşmak için kendi alacağımız sondaj gemisi, sondaj platformlarıyla birlikte inşallah bu noktada Akdeniz'de bu etkinliği de çok daha farklı icra edeceğiz." Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'nin uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz'de doğalgaz sondaj çalışmalarına yeniden başlama girişimi bölgede tansiyonu yükseltti. Fransız Total ve İtalyan enerji şirketi Eni adına West Capella isimli gemi 11. Parsel olarak adlandırılan bölgede sondaj çalışması yapmak üzere Kıbrıs'a gitti. Genel Kurmay Başkanlığı da önceki gün TGC Gökçeada firkateyninin Güney Kıbrıs'ın sondaj gemisini izlemeye aldığını açıkladı.



ADA'NIN KAYNAKLARI TÜM ADA'YA AİTTİR
Bakan Berat Albayrak, Rum tarafının kendi başına buyruk hareket etmesinin tüm adanın bu kaynaklara sahip olması gerçekliğinden ayrı hareket ederek bir strateji gütmesinin adada çözüme katkı sağlamadığını vurgulamıştı. Albayrak, "Bu noktada siz kafanıza göre parsel parsel sahaları belirlerim, üçüncü kurumlara şirketlere bunları ben ihale ederim, ondan sonra araştırır alırım derseniz buna garantör ülke olarak olumlu bakmamız mümkün değil" demişti.

AKDENİZ'DE ENERJİ HAMLESİ
Magosa'da çalışmalarını tamamlayan Barbaros gemisi Güzelyurt'a doğru yola çıktı. Gemimiz mavi çerçevede bulunan ve bizim münhasır ekonomik alanımız olarak BM'ye ilan ettiğimiz alanda sismik aramalar yapacak. Kırmızı çizgilerle belirlenen alanlar ise KKTC'ye ait bölümler.