Referandumdan 'evet' çıkınca Moody's çark etti

15 Temmuz öncesi Türk ekonomisini negatif değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s referandum sonucunun ardından çark etti. Kuruluş tarafından Türk ekonomisinin önümüzdeki dört yıl boyunca yaklaşık yüzde 3 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini bildirdi.

Giriş Tarihi 28 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 28 Nisan 2017, 18:45
Referandumdan ’evet’ çıkınca Moody’s çark etti

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 15 Temmuz gecesi İstanbul ve Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün kanlı darbe girişimini saatler içinde başarıyla püskürttü. Bu süreçte Türk ekonomisi yara almadan yükselişini sürdürmeye devam edeken dış odaklar düğmeye basarak, Türk ekonomisine darbe yapmaya çalıştı. 15 Temmuz sonrası Türk ekonomisini negatif değerlendiren ve manipülasyona yol açan Moody's, 16 Nisan referandumunda 'Evet' çıkmasının ardından çark etti.

Kredi derecelendirme kuruluşunda yapılan açıklamada, "Ba1" notu ve "negatif" görünümle değerlendirilen Türkiye ile "Ba1" notu "durağan" görünüm ile değerlendirilen Rusya'nın ekonomisine ilişkin beklentilere yer verildi.

Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, her iki ülkenin de büyüme performanslarına ve yatırım ortamlarına ilişkin benzer zorluklarla karşılaştığını belirtirken, "Türkiye'nin daha büyük bir ekonomik büyüme potansiyeli mevcut. Fakat Rusya ekonomisi daha büyük ve varlıklı" değerlendirmesinde bulundu.

Lindow, "Türkiye'de önümüzdeki dört yıl boyunca reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin yaklaşık yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu Rusya için yüzde 1,5 olan beklentimizin iki katı. Bu büyüme Türkiye'nin olumlu demografisi tarafından destekleniyor" değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, her iki ülkenin de önümüzdeki dönemde hedeflenen yapısal reformları gerçekleştirmemesi halinde, potansiyel büyümenin baskılanabileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca "Türkiye daha yüksek kurumsal kapasiteye sahip. Her iki ülkenin de mali tablosu kredi gücü konumunda. Fakat Rusya'nın mali ölçütleri daha güçlü. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Doğu Ukrayna'daki müdahil durumunun yarattığı gerilim uluslararası yaptırımlara neden oldu. Türkiye için ise riskler, yüksek dış finansman gereksiniminin rezervler ve kur üzerinde baskı yaratmasından kaynaklanıyor" ifadelerine yer verildi.