Anneye erken emeklilik

Borçlanma ile 6 yıla varan prim kazanan anneler, ‘yaş’ müjdesi bekliyor. Sigortalı olmadan önceki doğumlar için borçlanma imkanı gündemde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2017 Güncelleme 24 Nisan 2017, 01:21
Anneye erken emeklilik

İÇİNDEKİLER

Annelerin gündeminde erken emeklilik var. Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı gündemde. Böyle bir düzenleme ile kadınlar; sigortalı olmadan önceki doğumları borçlanabilecek, yaş şartını geriye çekerek erken emekli olabilecek. Geçmiş uygulamada, SSK'lılar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 2 çocuğa kadar borçlanma yapılabiliyordu. Çıkarılan yasayla borçlanma imkanı genişletildi. Bağ-Kur'lulara ve memurlara da doğum borçlanması imkanı sağlandı. Borçlanma yapılabilecek çocuk sayısı da 3'e çıkarıldı. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 6 yıl prim kazandırıyor. Ancak bu uygulama, sigortalı olduktan sonra yapılan doğumları kapsadığı için yaşı geriye çekmiyor. Anneler, sigortalı olmadan önceki doğumlar için borçlanma imkanı istiyor. Esnaf annelerin beklentisini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken gündeme taşıdı. Palandöken, "Beklentimiz, esnafın sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumlarının da borçlanma kapsamına alınmasıdır" dedi.

7.5 SAAT SINIRI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın çalışanların her ne şekilde olursa olsun gece vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaklarını belirtti. Bir soru önergesini yanıtlayan Müezzinoğlu, işverenlerin, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine vermekle yükümlü olduğunu ifade etti.