Halkın 'Diriliş’i

Evi-arabayı borsadan alıp, dizilere ortak olacağız. Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, halka arz için Diriliş Ertuğrul yapımcıları ile görüştüklerini söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2017 Güncelleme 20 Nisan 2017, 01:44
Halkın ’Diriliş’i

İÇİNDEKİLER

Piyasaların derinleşmesi için yaptıkları çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, "Birçok yeni ürün ve yeni lansmanda mutfak çalışması bitti. Hedefimiz Mayıs'tan itibaren en az iki haftada bir yeni bir ürün ve lansman ile sermaye piyasalarına hareketlilik getirmek" dedi. Yeni Havalimanı'ndan TRT'de yayınlanan bazı dizilere, otomotiv projelerinden yeni gayrimenkul sertifikalarına kadar birçok ürünün gelirinin menkul kıymetleştirilmesi için düğmeye bastıklarını ifade eden Karadağ, sermaye piyasaları ürünlerine de mevduattaki güvence mekanizmasına benzer bir yapı kurulabileceğine işaret etti. Şu anda TRT'de yayınlanan TV dizilerinin halka arzı için görüştükleri şirketlerin bulunduğunun altını çizen Karadağ, "Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcıları ile görüştüm. Onlar kanalla haftalık görüşüyorlar ve bölüm başına para alıyorlar. Biz bunun 80 bölümünü menkul kıymetleştirebiliriz. Vade sonunda bir getiri olacak, ayrıca ratinge duyarlı bir primi olacak. Bizim için öngörülebilirlik önemli" dedi. Menkul kıymetleştirme çalışmalarına araba modeli projelerini de ekleyebileceklerine değinen Karadağ, "Daha üretim aşamasındayken menkul kıymete dönüştüreceğiz. Herhangi modele henüz proje aşamasındayken sertifika ile ortak olabilirsiniz. Aldığınız sertifika ya da bono, o ürüne dönüşebilecek. Otomotivde böyle bir görüşmemiz oldu" diye konuştu.

HEDEF 600 MİLYAR DOALR
Şirketlerin halka açık kısımlarının toplam değerinin şu an 75.6 milyar dolar olduğunu belirten Karadağ, 2023 için bu hedefin 600 milyar dolar olduğuna işaret etti. İşlem gören 403 şirketin toplam piyasa değerinin 190 milyar dolar olduğunu bildiren Karadağ, özellikle İSO 500'deki şirketlere odaklandıklarını söyledi. Karadağ, halka arzı Mayıs- Haziran'da yapılacak şirketler olduğunu söyledi.

Altınla ödeme devri
Türkiye'de bankalarda tutulan altınların hepsinin standartlarının olduğunu ifade eden Karadağ, "Bu nedenle bankalararası EFT mümkün olamıyordu. Biz önce bankalararası gram altın EFT'si mümkün olsun istiyoruz. Ardından ülke dışında gram altın EFT'si yapılmasının yollarını araştıracağız" dedi.