Almanya’da gümrük zulmü

Almanya’ya fuar için giden Türk işadamlarına, gümrük kapısında polis tarafından ‘Oyunuz evet mi hayır mı?’ diye soruldu. İşadamları tepki gösterince, tartışma çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2017 Güncelleme 19 Nisan 2017, 01:56
Almanya’da gümrük zulmü

İÇİNDEKİLER

Türk işadamları ile Avrupa Birliği (AB) arasında yeni bir psikolojik gerilim yaşanıyor. İddiaya göre; Türkiye ihracatının yüzde 60'ının gerçekleştiği AB ülkeleri, Türk işadamlarını referandumdaki tercihlerini açıklamaya zorluyor. Genellikle AB'li bürokrat ve işadamlarından gelen bu baskı, ileri boyuta geçerek pasaport girişlerine kadar indi.

ÇİFTE KONTROL VAR
Önceki gün Almanya'daki bir iş organizasyonuna katılmak amacıyla Hannover'e giden ve aralarında MÜSİAD üyelerinin de bulunduğu grup, gümrük polisi tarafından 'Referandumdan evet çıktı memnun musunuz, siz ne oyu kullandınız?' şeklinde sorulara maruz kaldı. Adeta sorgulamaya dönüşen tablonun ve kısa süren bir tartışmanın ardından işadamları ülkeye giriş yapabildi. Soruya maruz kalan isimlerden Alman ortaklığı da bulunan Atel Metal yöneticileri ile Türk Çin Derneği yöneticilerinden Murat Eren de vardı. İşadamları, "Önce çifte pasaport kontrolü yapıldı. Uzun kuyruğa rağmen yavaş işlemler ve daha ön pasaport kontrolünde sorular başladı. Soru trafiği referanduma kadar uzandı. Bu konuya tepki gösterince ise karşı taraf geri adım atarak, 'Sadece sohbet için sordum' cevabını verdi. Ancak birçok arkadaşa da benzer sorular sorulduğunu duyduk" açıklamasını yaptı. MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı Ahmet Selvi ise derneklerinin Almanya'daki şube başkanlarının da 'Evet'e çalışıyorlar denilerek hedef alındığını, psikolojik baskıya maruz kaldıklarını ifade etti.