İstanbul korkusu

İstanbul'un gelişen ulaşım ağı birilerini rahatsız etti ABD ve İngiltere havacılık sektörümüze darbe için akıl almaz yönteme başvurdu. Türkiye’den uçuşlarda elektronik cihazları yasakladı, hükümet devrede...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2017 Güncelleme 23 Mart 2017, 02:12
İstanbul korkusu

İÇİNDEKİLER

Ülkemizin ulaşım alanında yaptığı ataklar birilerinin canını sıktı. Türk Hava Yolları'nın (THY) rekor büyüme rakamlarına imza atması, İstanbul'un transit uçuşlarda merkez haline gelmesi ve yeni havalimanı ile dünyanın en büyük havacılık üssüne dönüşecek olması, Türkiye'yi tehdit olarak görenleri akıl almaz yöntemlere itti. ABD ve İngiltere, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden gerçekleştirilen uçuşlarda yolcu kabinlerine cep telefonu dışında elektronik cihazların alınmasını yasakladı. ABD'li yetkililer, uygulamanın bir güvenlik tehdidi sonucu verildiğini belirtti. Yasağa, havalimanlarımızda aralarında ABD vatandaşlarının da olduğu pek çok yolcu tepki gösterdi. Hükümet yetkililerimiz de kararın kaldırılması için devreye girdi.

KARAR ŞAİBELİ
ABD'deki Türk kuruluşlarından Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye'nin havayolu ulaşımı konusunda 'hub lideri' olmaya başladığı bir dönemde bu tür kısıtlamalarla rakiplerine güç kazandırıldığını vurgulayarak, "ABD'li havayolu şirketleri, bilhassa Ortadoğu ağırlıklı havayollarının kendilerine rakip olarak tehdit oluşturduklarını belirterek, Trump yönetimi ve kongreye baskı yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

GÜVENLİK SADECE BAHANE
MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, yasağın, güvenlikten ziyade ekonomik nedenlerle oluşturulduğu izlenimini verdiğini ve dünya hava trafiğinde önemli bir yeri olan İstanbul'a dönük ticari bir engelleme olarak algılandığını söyledi. Tuncer, stratejik hamleler ile yapılan güvenlik gerekçeli uygulamaların gerçeklikten uzak olduğunu, THY gibi yükselen küresel bir markaya dönük, haksız bir uygulama olduğunu vurguladı. THY yetkilileri, uygulamanın dün sabah 08.30 New York uçağı ile başladığını açıkladı. THY, Twitter hesabından 'gökyüzünde 2 milyar dakika eğlence' başlığıyla yayınladığı filmde, uçak içi ikramların ve Planet Eğlence Sistemi'ndeki film ve albümzenginliğine dikkat çekti. THY'nin ABD'de 9 noktaya uçuşu bulunuyor. İngiltere'nin değişik şehirlerine ise haftada 85 sefer düzenliyor.



BÜYÜK TEPKİ VAR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yasaklamalarla bu iş olmaz. Hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile hem de telefonda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştük. Bunlar kalıcı tedbirler değil.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Yasağa ilişkin ABD'li muhataplarıma mektup gönderdim. Türkiye uluslararası güvenlik kurallarına uyuyor. Yasak kapsamından çıkarılmalıyız.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Tedbirin kendisi dahi istenilen hedefe hizmet etmeyecek bir tedbirdir. Ben değişeceğini, vazgeçileceğini ümit ediyorum.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç: Bu yasak kabul edilemez. Amerikalılar ile bu konudaki görüşmeleri yürüteceğiz. Tedbirlerin güçlendirilmesi konusunda bir takım beklentiler varsa, bizle açık bir şekilde paylaşılması lazımdı. Kararın gözden geçirilmesi gerekir.

YASAKLI LİSTESİ
ABD; Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kuveyt (Kuveyt), Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), İstanbul, Abu Daabi ve Dubai'den (Birleşik Arap Emirlikleri) gelen uçaklara yasağı uygulamaya koydu. ABD'nin ardından açıklama yapan İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ı listeye almadı.